Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Miksi mobiilisovellus ja mitä hyötyä siitä on?

BloggausMonilla yrityksillä on käytössään tai suunnitelmissaan talon sisäisiä mobiilisovelluksia, jotka poistavat muun muassa rutiininomaisten tehtävien tarvetta tai helpottavat sisäistä viestintää. Yritysten sisäisten sovellusten tapauksissa hyöty on paljon helpompi osoittaa, koska käyttötapaus on niin rajattu ja siten hyöty on vaivattomammin käännettävissä numeroiksi esimerkiksi säästettyjen työtuntien avulla. Pitäydytään tämän artikkelin osalta kuitenkin enemmän potentiaalisille asiakkaille tai yksityiskäyttäjille suunnatuissa sovelluksissa, joiden hyötynäkökulma on usein vaikeammin perusteltavissa.


Mobiilisovelluksen hyötyjen määrittäminen
Asiakkaille suunnatuissa sovelluksissa hyödyn määrittäminen voi olla huomattavasti hankalampaa ja armottomampaa kuin sisäiseen käyttöön tarkotetuissa sovelluksissa. Kun lähdette suunnittelemaan sovellusta asiakaskäyttöön, kyselkää tulevien loppukäyttäjien tarpeita ja käykää läpi seuraavia kysymyksiä:
  • Mikä on sovelluksen tarkoitus?
  • Miten se parantaa olemassa olevaa palvelukokemustanne ja tarjoaako se jotain sellaista mitä asiakkaanne/käyttäjänne oikeasti kaipaavat?
  • Onko sovelluksen ylläpitoon aikaa? (Sovellukset kuten verkkosivutkin vaativat suunnittelua ja seurantaa, jotta ne pysyvät relevanttina ja mielenkiintoisena käyttäjälle.)
  • Mitkä ovat yrityksenne tarpeet?
  • Voidaanko sovelluksen avulla parantaa yleisen palvelunne käyttökokemusta?
  • Kuinka suosittu sovelluksemme voisi olla? (Sovelluksen suosio riippuu puhtaasti käyttäjäkunnastanne, liiketoimintamallistanne ja kehityksen suunnitelmallisuudesta. Suoraa vastausta ei ole ilman hallittua kokeilua.)
Kun yrityksessä vielä ollaan hypoteettisella tasolla sovelluksen hankinnan kanssa, kannattaa kysyä mielipidettä ammattilaisilta, jotka voivat kertoa nopeasti onko teille sovelluksesta mahdollisesti jotain hyötyä.

Monet ohjelmistoyritykset tarjoavat pelkkien sovellustoteutuksien lisäksi erinomaista suunnittelupalvelua, jolla saadaan nopeasti rajattua teille tehokkain ratkaisu edetä. Onko mobiilisovellus sellainen vai onko parempi aloittaa palveluiden uudistaminen ensin jostain muualta? Ei kannata turhaan tehdä hyppyä tuntemattomaan, vaan selvittää asiantuntijoiden kanssa mikä olisi yrityksesi tilanteeseen sopiva ratkaisu. Meillä tuollaiseen tarpeeseen vastaa Geniem Ignite -palvelu, jolla saat vietyä nopealla rypistyksellä bisnesideasi toteutettavaan muotoon tai konseptoitua ratkaisun tiettyyn liiketoimintaasi hidastavaan ongelmaan.

Mobiilisovelluksen hyödyt yritykselle ja käyttäjille
Yleisesti Suomessa ja muuallakin maailmassa ollaan sitä mieltä, että asiakaskokemus on avaintekijä luomaan asiakasuskollisuutta ja -pysyvyyttä. Markkinointiviestien hukkuminen massaan esimerkiksi sähköpostissa ja muualla verkossa on asia, johon monet yritykset toivoisivat ratkaisuja. Asiakkaankin näkökulmasta tiettyyn yritykseen ja sen tarjontaan keskittyminen on haastavaa, kun esimerkiksi sähköpostin Tarjoukset-laatikko täyttyy useiden eri toimialojen yritysten kampanjoista, uutiskirjeistä ja muista ostamaan kehoittavista viesteistä.

Näkisimme, että mobiilisovellus on parhaimmillaan ratkaisu kohdennettuun markkinointiin, asiakkaan sitouttamiseen ja sekä yritystä, että asiakasta hyödyttävän asiakaspalautteen keräämiseen. Hyviä esimerkkejä mobiilisovelluksen hyödyistä sekä yritykselle (mutta myös käyttäjälle):
  • Kohdennettujen etujen/tarjousten tarjoaminen
  • Helppo kanava jakaa tietoa tuotteista ja palveluista
  • Helppo kanava jakaa käyttäjälle ilmaista ja hyödyllistä tietoa, joka voi johtaa maksullisiin tarjouksiin
  • Välittömän asiakaspalvelun ja palautekanavan tarjoaminen
  • Käytön “seuranta”, jolla aktiivisimpien käyttäjien palkitseminen on esimerkkinä mahdollista
  • Henkilökohtaisempi käyttäjäkokemus kummankin osapuolen näkymästä
  • Miellyttävän, nopean ja selkeän palvelukokemuksen tarjoaminen rajatussa ympäristössä
  • Esimerkiksi normaalisti verkkosivujen kirjautumisen takana olevien palveluiden eriyttäminen helposti saatavilla olevaksi erilliseen asiakassovellukseen
Suurin osa yllä mainituista vahvistaa asiakassuhteita ja laadukkaasti toteutettuna luo myös lojaliteettia yrityksen brändiä/yritystä kohtaan.

Mobiilisovelluksen tärkein ominaisuus
Yrityksen kannalta tärkein ominaisuus mobiilisovelluksessa on kuitenkin asiakaskäyttäytymisen seuranta kohderyhmien yms. osalta. Mitä enemmän tiedetään asiakkaiden käyttäytymisestä, sitä paremmin ja kohdennetummin heitä voidaan ohjata mobiilisovelluksen avulla. Sekin on tosin mahdollista vain, jos sovelluksen toteutus on laadukas ja käyttäjälle oikeasti hyödyllinen. Jos suunnitellulla sovelluksella ei ole selkeää ongelmaa tai käyttötapausta, jonka se tulee ratkaisemaan tai helpottamaan, niin sovelluksen olemassaolo on heti lähdöstä vähintäänkin kyseenalainen.

Rakenna mobiilisovellusta pala kerrallaan ja analysoi tuloksia
Hyvä bisnessuunnittelu ja potentiaalisten käyttäjien kuunteleminen on tärkeimpiä asioita alkuperäistä määrittelyä tehtäessä, jotta kustannukset eivät turhaan räjähdä heti alkumetreistä. Askel kerrallaan tehtävä kehitys, jossa toimittaja toteuttaa sovellusta muutama toiminnallisuus kerrallaan, on tilaajalle helpoin tapa edetä ison kokonaisuuden kanssa. Pieni kustannuserä kerrallaan mentäessä tilaaja saa mielenrauhaa ja kokonaisuuden seuraaminenkin on helpompaa. Se supistaa myös käyttäjien käyttäytymisestä saatavan datan laajuutta ja keventää näin ollen tulosten analysoimista.

Esimerkki asiakasyhteistyöstämme ja tilanteesta, jossa organisaation ulkoiseen käyttöön tarkoitettu mobiilisovellus oli päättäjillä vasta karkealla ideatasolla ja valikoiduimme sovelluksen kehityskumppaniksi nopeiden kokeilujen kautta, on yhteistyö Tampereen kaupungin kanssa. Tampereen kanssa lähdimme innovaatiokumppanuuteen kesällä 2018 ja ensimmäinen versio Tampere.Finland-mobiilisovelluksesta näki päivän valon helmikuussa 2019 pitäen sisällään tapahtumat, julkisen liikenteen reitit ja Tampere Tunnetuksi -passin. Ensimmäinen versio oli vasta pohja kehittyvälle sovellukselle ja tähän päivään mennessä uusina toiminnallisuuksina sovellukseen on tuotu esimerkiksi digitaalinen kirjastokortti, joka lisää merkittävästi sovelluksen arvoa kaupunkilaisten arjessa. Lue lisää Tampere.Finland -sovelluksen toteutuksesta ja sivutuotteena toteuttamastamme Kaupunkiappis-sovellusalustasta.

Yksi tärkeimmistä asioista mobiilisovelluksessa on sen käytöstä saatava data. Datan täytyy olla sellaista, että sillä oikeutetaan myös sovelluksen olemassaolo ja pysytään kartalla suunnasta mihin jatkokehitystä pitää viedä. Esimerkiksi Tampereen kaupungin sovelluksessa kerättävästä datasta ja sen pohjalta tehtävistä kehityksistä hyötyvät sekä päättäjät, että sovelluksen käyttäjät eli kaupunkilaiset ja turistit. Mutta jotta tämä kirjoitus pysyy inhimillisessä mitassa, jatkamme seuraavassa mobiilisovellusaiheisessa artikkelissamme datan analysoinnista. Miten sitä voidaan hyödyntää varmistamaan, että tehdään oikeita asioita mobiilisovelluksen suhteen?

Lue myös: Mitä mobiilisovellus maksaa vuonna 2019? Vertaile sen jälkeen: Kuinka paljon maksoi mobiilisovellus vuonna 2011?

Pinterest
Hion Digital Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Hion Digital kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Tuotekehitys ja suunnittelu

Erikoisosaaminen

Mobiilikehitys

Teknologia

React Native

Tarjonnan tyyppi

Toteutustyö

Omat tagit

Mobiilisovellukset
business development
hyöty

Siirry yrityksen profiiliin Hion Digital kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Hion Digital - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Hion Digital - Muita referenssejä

Hion Digital - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia