Mitä kuudessa vuodessa ehtii puuhata?

Vuodenvaihteessa Netum-urakakkuuni sytytettiin kuudes kynttilä. Aika kuluu kuin siivillä, kun on mukavan mielekästä tekemistä. Ketterissä sovelluskehitysprojekteissa retrot ovat tuttuja, mutta tällä kertaa ajattelin retroilla tähänastisia Netum-työvuosiani muutamien tarinoiden merkeissä.
Pilvestä pandemiaan
Aloitin työt Netumilla tammikuussa 2019 Azure-pilviasiantuntijana. Pilke silmäkulmassa voisin todeta, että tähän päivään mennessä en ole ollut missään projektissa virallisesti moisessa roolissa. Osaamiselle on kyllä löytynyt käyttöä lähes päivittäin kollegoiden kanssa teknisiä pähkinöitä ratkoessa. Ensimmäiset kuukaudet kuluivat julkishallinnon toimintamalleihin syventyessä – valtionhallinnon tekeminen ei ole niin kuivan byrokraattista kuin saattaisit kuvitella. Meno on rentoa, ja huumoria murjotaan päivästä toiseen, myös niinä vauhdikkaampina hetkinä, kun tuotantojärjestelmä on ilmiliekeissä ja sammutusletku umpijäässä. Eipähän ehdi tylsistyä!
Vuosi 2020 on jäänyt pysyvästi mieleeni koronapandemian vuoksi. Netumin uusi toimistotila Tampereella ehdittiin hädin tuskin korkata käyttöön, kun siirryimme vahvalla suosituksella kertarysäyksellä etätöihin maanantaina 16.3.2020. Makuuhuoneen tapetit tulivat nopeasti tutuiksi kuulokkeiden kuumotellessa korvia Teams-palaveriputkien jälkeen. Edes Uudenmaan keväinen koronasulku ei estänyt asiakasprojektin valmistumista ajallaan, kun datamigraatioon käytettyjä kovalevyjä kiikuteltiin maskit naamalla pitkin Suomenmaata. Etätöitä teemme joustavasti edelleen ilman minkään sortin toimistopakkoa.
Vastuullisuutta ja vastaavuutta
Vuoden 2021 aikana pyöräytimme käyntiin KEHA-keskukselle YA-broker-integraatioratkaisu-projektin, jossa yhdistettiin luovasti uutta sekä vanhaa. Koko tiimi sai käyttää harmaita aivosoluja toden teolla – lopputuloksena syntyi uniikki, toimintavarma järjestelmä, jollaista et voi ostaa kaupasta valmiina. Olin vahvasti mukana myös Netumin vastuullisuusohjelman suunnittelussa ja toteuttamisessa erityisesti viherhippiäisen näkökulmasta. Vaivannäkö palkittiin joulun korvilla, kun Tampereen Yliopistonkadun-toimistomme sai WWF:n Green Office -sertifioinnin. Näiden alkumetrien jälkeen vastuullisuusohjelmamme on laajentunut kattavaksi kokonaisuudeksi.
Vuosi 2022 alkoi uusien tuulien merkeissä asiakasvastaavan roolissa. Netumin suurimmasta asiakkaasta huolehtiminen tarkoitti todella valtaviin monoihin loikkaamista vauhdilla kasvavassa organisaatiossa. Sukset luistivat hyvin, vaikka jossain vaiheessa pohdinkin, että mitähän tästä lopulta tulee. Harmikseni jouduin toteamaan, että aika ei riittänyt kaikkeen. Samalla veri veti takaisin asiantuntijatöihin myynnin pilvilinnojen sijasta. Viestikapula siirtyi kollegalle loppuvuodesta. Asiakas on edelleen tallessa – samalla tutumpana kuin koskaan aiemmin.
Uudistusmyllerryksiä
Tiimini oli kasvanut reippaasti yli kahdenkymmenen asiantuntijan kalenterin kääntyessä vuoteen 2023. Oli oiva hetki suunnitella, kuinka tiimiä voisi uudistaa säilyttäen erinomaisen esihenkilöpalvelun – asiakastyöstä luonnollisesti tippaakaan tinkimättä. Vaikka IT-ala on vahvasti teknologiakeskeinen, todellisuudessa ihmiset ovat aina kaiken keskiössä. Puhuin tiimistä ympäri pari uutta esihenkilöä, jonka myötä tiimi pilkottiin pienempiin osiin. Sama tiimimalli on hiljalleen laajentunut käyttöön myös naapuritiimeissä.
”Kaikkea ei tarvitse tehdä itse” voisi olla hyvä tiivistelmä vuonna 2024 pään päälle syttyneestä led-lampusta. Olin haalinut vakuuttavan kavalkadin työvastuita, jotka alkoivat tuntua hiilloksena käpälien alla ja hiustenkannattimen pienenä ylikuumentumisena. Siispä käsi pystyyn työpäivien uudelleenorganisoimisen merkiksi. Netumilla työssäjaksaminen ei ole kokoelma korulauseita, vaan haluamme oikeasti pitää työntekijöistä huolta, ennen kuin tilanteet pääsevät eskaloitumaan pahemmaksi kriisiksi. Esihenkilönä tiimistäni huolehtiminen on tuttua, mutta myös kokemukset pöydän toiselta puolelta jäivät myönteisinä mieleen – kollegoiden rehtiä tsemppaavaa kuulumisten kyselyä unohtamatta.
Vuosi 2025 pyörähti vauhdilla liikkeelle, kun julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuut siirtyivät valtiolta kunnille, joten uusivuosi kului käyttöönottoon liittyvien järjestelmäpäivitysten parissa. Projektimatkalle on mahtunut niin onnenhetkiä kuin syviä huokauksia, mutta toisaalta myös ainutlaatuisia kokemuksia tulevia toimeksiantoja varten. Tätä vuotta tulee merkittävästi muovaamaan myös tekoäly erilaisine mahdollisuuksineen. Uskoisin että kuluneen parin vuoden tekoälyhehkutuksesta muovautuu jotakin mieleenpainuvaa vuoden loppuun mennessä.
Mahdollisuuksia vaikuttaa
Vuosien saatossa olen häärinyt tavanomaisista IT-rooleista esimerkiksi määrittelijänä, koodarina, arkkitehtina, tietokanta-asiantuntija, testaajana, Scrum masterina ja projektipäällikkönä. Näiden ohella olen sekaantunut ainakin esihenkilötöihin, asiakasrajapintaan, myyntiin, työhyvinvointiin, vastuullisuuteen, sisäiseen kehittämiseen ja ties mihin muuhun – muutamia esimerkkejä mainitakseni. Yhteistä näille kaikille on halu muuttaa asioita (toivottavasti paremmiksi) ja uskallus yrittää (joskus myös epäonnistua).
Netumilla on ollut tarjota useita – toisinaan jopa yllättäviä – tehtävämahdollisuuksia vuosien saatossa. Tämä on ehdottomasti ihmisen kokoisen Netumin tärkeimpiä vahvuuksia (eikä tämä ole maksettu mainos): tekemisen suhteen on väljät sekä omannäköiset raamit. Mikä on parasta mitä voi tapahtua, jos kokeilet jotakin uutta käväisten epämukavuusalueellasi?
Tätä blogitekstiä runoillessani kello lyö yksitoista tarkoittaen lounastaukoa. Tauon jälkeen on hyvä jatkaa miettimistä, mitä mahdollisuuksia nurkan takana on odottamassa. Varmaa on kuitenkin se, että takana ovat vasta ensimmäiset kuusi vuottani Netumilla. Tulevat vuodet tarjoavat varmasti mielenkiintoisia tilaisuuksia kehittyä ja hyödyntää vahvuuksiani.
Ville Viljanen
Johtava asiantuntija, julkisen sektorin digitaaliset palvelut
Netum Oy