Mitä on ohjelmistorobotiikka?
Moni pohtii ovatko ohjelmistorobotiikka ja tekoäly vain trendisanoja. Mitä on ohjelmistorobotiikka ja mitä hyötyjä sen avulla voidaan saavuttaa? Ohjelmistorobotiikka eli RPA (Robotic Process Automation) tarkoittaa teknologiaa, jolla voidaan automatisoida rutiininomaisia työtehtäviä erilaissa prosesseissa. Robotiikan toiminnan alkuperäiseksi perusideaksi voisi luonnehtia ihmisen tekemän työn matkimista. Manuaaliset työvaiheet, joiden tekemiseen ei tarvita erityistä päättelykykyä tai ammattiosaamista, vievät yritysten työntekijöiltä yllättävän paljon sellaista aikaa, jonka voisi käyttää hyödyllisemmin vaativammissa tehtävissä. Tällaisissa tilanteissa ohjelmistorobotiikka voi säästää jopa 90 % tehtäviin aiemmin käytetystä työajasta ja työntekijät pääsevät keskittymään kehittävämpiin työtehtäviin manuaalisten tehtävien sijaan.
Miten robotti toimii?
Ohjelmistorobotti on työasemalle tai palvelinympäristöön asennettava ohjelmisto, johon voidaan opettaa erilaisia työnkulkuja yrityksen käyttämiin järjestelmiin. Ohjelmistorobotti käyttää samoja järjestelmien käyttöliittymiä kuin ihmisetkin, joten opetettu työnkulku koostuu pitkälti painalluksista, tiedon keräämisestä ja syöttämisestä. Ohjelmistorobotti voidaan myös opettaa mm. vertaamaan tietoja järjestelmien välillä sekä tekemään näiden tietojen perusteella päätöksiä, jotka vaikuttavat robotin toimintaan.
Ohjelmistorobotti voi toimia täysin itsenäisesti ilman erillistä ohjausta esimerkiksi lajittelemassa sähköposteja oikeille henkilöille sähköpostiviestin sisällön perusteella kellon ympäri. Tai vaihtoehtoisesti ohjelmistorobotti voi toimia yhdessä ihmisen kanssa, jolloin ihminen pystyy ohjaamaan ohjelmistorobotin tekemää työtä yksityiskohtaisemmin, mutta robotti hoitaa prosessista aikaa vievän manuaalisen ja toistuvan osuuden. Tästä esimerkkinä erilaiset tietojen noudot järjestelmistä. Ihminen voi määritellä robotille helposti mitä tietoja ja miltä aikaväliltä kaivataan ja kun robotti tämän informaation saa se lähtee tekemään varsinaista noutotyötä ja ilmoittaa taas ihmiselle, kun työ on suoritettu ja mistä informaatio löytyy.
Miksi robotiikkaa kannattaa hyödyntää?
Merkittävien kustannussäästöjen lisäksi robotiikalla on myös muita etuja. Työntekijöiden työtyytyväisyys nousee, kun he pääsevät keskittymään liiketoiminnan kehittämiseen, asiakaspalveluun ja vaativampiin ongelmanratkaisuihin. Ohjelmistorobotit mahdollistavat myös projektit, joihin kuluisi valtava määrä henkilötyötunteja. Ihmisten tekemänä tällaisia projekteja ei toteutettaisi, mutta projektin voikin antaa robotille hoidettavaksi. Robotti ei tee näppäilyvirheitä eikä kyllästy manuaalityöhön. Työympäristö ei ole robotille merkityksellinen ja se jopa ilmoittaa itse tekemänsä työn virheraportit käyttäjälleen.
Robotti ei kuitenkaan sovi kaikkiin työtehtäviin. Myös tulevaisuudessa tarvitaan osaavia ammattilaisia ihmisälyä vaativiin tehtäviin, mutta robotti voi toimia rinnalla väsymättömänä apurina.
Asiakaskokemuksia ohjelmistorobotiikasta
Starialla on toteutettu kaiken kokoisia ohjelmistorobotiikan ratkaisuja sekä sisäisille sidosryhmille että ulkoisille asiakkaille. Tässä kolmen edelläkävijän kokemuksia.
Kiinteistömaailma – Koko ketjun CRM kuntoon
Kiinteistömaailman ohjelmistorobotiikkaprojektin tavoitteena oli siivota CRM-järjestelmä. Huubertiksi nimetty robotti kävi läpi koko asiakasrekisterin ja poisti tupla kontaktitietoja eli duplikaatteja annettujen sääntöjen mukaan. ”Suurin hyöty on siivottu asiakasrekisteri, josta kiinteistönvälittäjien on helpompi löytää omat asiakkaansa. Meillä oli todella paljon duplikaatteja järjestelmässä ja projekti oli niin valtava, ettei siihen olisi riittänyt edes yhden henkilön vuoden työtunnit”, Kiinteistömaailman tietojärjestelmien kehityspäällikkö Mirka Mäkinen pohtii.
Newsec – Henkilöstötyytyväisyyttä ja tehokkuutta
Newsec aloitti kunnianhimoisella prosessilla. Ruttuseksi nimetty robotti hoitaa saunavuoro- ja autopaikkavarausten laskuttamisen kopioimalla tiedon sähköisestä huoltokirjasta laskutusjärjestelmään. ”Tärkein syy RPA-projektin aloittamiseen oli kuitenkin henkilöstötyytyväisyys. Haluttiin vapauttaa asiantuntijoiden aikaa rutiinitöistä merkityksellisempiin tehtäviin”, Newsecin projektipäällikkö Lauri Pulkka kertoo.
Hämeen Autovaruste – Tehokkuutta manuaalisiin prosesseihin
Hämeen Autovarusteella kiinnostuttiin ohjelmistorobotiikasta, koska yrityksessä tunnistettiin useita eri osa-alueita, joissa robotiikalla voitaisiin helpottaa ihmisten tekemää manuaalista työtä. ”Ohjelmistorobotti vie ostolaskuja järjestelmään, tallentaa muistiotositteita, ajaa raportteja, hakee verkosta yritysasiakkaiden verkkolaskutusosoitteita asiakasrekisteriin ja etsii YTJ:stä y-tunnuksia asiakastietoihin sekä merkitsee toiminnan lopettaneet yritykset”, Hämeen Autovarusteen talouspäällikkö Jaana Järvelä listaa.
Oletko valmis ottamaan ensimmäiset askeleet manuaalisen työn vähentämiseen? Avaa tästä pdf-muotoinen ohjelmistorobotiikan ostajan opas tai varaa ilmainen konsultointi asiantuntijan kanssa.
Lisätietoja
Tagit
Liiketoimintaprosessi
Asiakaspalvelu | |
Asiakkuudenhallinta CRM | |
BI ja raportointi | |
Taloushallinto |
Erikoisosaaminen
Ohjelmistokehitys | |
Ohjelmistorobotiikka |
Tarjonnan tyyppi
Konsultointi | |
Koulutus | |
Toteutustyö |
Omat tagit
Staria - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Kai Kortteinen
Finland Country Manager
NetSuite-järjestelmäratkaisut. ERP-, BI-, talous- ja palkkapalvelumme tukevat kansainvälistä kasvua. Staria on Pohjoismaiden johtava NetSuite-kumppani.Menestyksemme perustuu .. | |
kai.kortteinen@staria.com +358 44 7609 432 |
|
Staria - Muita referenssejä
Staria - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Laura - ICT-projektipäällikkö, tietohallinto, 12kk
- Laura - Software Lead
- Fellowmind - NewFellows-koulutusohjelma 2025 – polku IT-uralle
- Frends iPaaS - Senior UI/UX Designer
- Efima Oyj - Senior Project Manager
- Efima Oyj - Senior Software Developer
- Efima Oyj - Senior Solution Consultant, Microsoft Dynamics 365 Finance
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- Fellowmind - Teknikum: Dataohjattua ja tehokasta liiketoimintaa Dynamics 365:llä
- Fellowmind - Hedengren: Analytiikan muutoshankkeesta ratkaisuja liiketoimintahaasteisiin
- Nordea - Scrum Master to the Financial Crime Prevention Technology team
- Codemate - Kestävää kasvua sovelluskehityksen transformaatiolla
- Maxtech - Muonion kunta modernisoi työajanseurantansa Maxtechin järjestelmällä
- Identio Oy - Identio x Svenska litteratursällskapet i Finland - Täsmäosaamista modernin sisällönhallintajärjestelmän kehittämiseen
- Hellon - Redefining Digital Insurance for Vodafone
Tapahtumat & webinaarit
- 15.01.2025 - Datavastuullisuuden valmennus: hanki valmiudet vastuulliseen datan ja tekoälyn hyödyntämiseen
- 15.01.2025 - FCAI-SIG: AI in Energy
- 15.01.2025 - SaaS-klubi: Myyntivetoinen kasvu
- 21.01.2025 - Älyteko 2025 -hybridiseminaari
- 23.01.2025 - Generatiivisen tekoälyn hyödyt liiketoimintajohtajalle
- 29.01.2025 - Modern toolchain and AI breakfast seminar with Eficode, AWS and HashiCorp
- 30.01.2025 - 30.1.2025 | Webinaari: Tehokkaampaa tuotantoa teollisuusyritykselle Fellowmindin Manufacturing Template -ratkaisulla
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Kisko Labs Oy - Saavutettavuuden testauksen ja automaation hyödyntäminen: Näin varmistat palveluiden esteettömyyden
- Ready Solutions Oy - Aikasarjamallien ennusteiden testaus ja laadunvarmistus
- Kisko Labs Oy - Esteettömyysdirektiivi ja sen vaikutukset digitaalisiin palveluihin
- Kisko Labs Oy - Miksi saavutettavuus kuuluu kaikille ja miksi sen merkitys kasvaa jatkuvasti?
- Codemate - Tietoturvaa ja Hollywoodia: Vesse Saastamoinen yhdistää intohimonsa Codematella
- Codemate - Hannun polku IT-yrittäjyydestä Codematelle
- Codemate - UX-suunnittelija Tiina Nykänen ajautui tietämättään unelma-ammattiinsa
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |