Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Verkkokaupan to-do: Omnibus astuu voimaan 1.1.2023

BloggausOmnibus-direktiivillä tarkennetaan EU:n kuluttajansuojadirektiiviä ja se sisältää mm. uusia tuotteiden alennusmyyntihinnoitteluun liittyviä vaatimuksia. Direktiivi koskee kaikkia Euroopan unionin alueella toimivia kuluttajakauppaa harjoittavia yrityksiä.

Säännöksiä on alettava soveltaa 1.1.2023

Suomessa osa Omnibus-direktiivistä on jo viety lainsäädäntöön, mutta asian käsittely eduskunnassa oli keväällä 2022 vielä kesken, joten yksityiskohtaista ohjeistusta direktiivin soveltamiseen ei vielä toukokuun alussa ollut. Kauppiaille jää siis harmittavan vähän aikaa sopeutumiseen, sillä muutosten piti olla verkkokaupoissa näkyvissä 28.5. (Kaupan liitto 2022)

Säännöksen voimaantuloaikataulu sai runsaasti kritiikkiä osakseen. Kesäkuussa 2022 valiokunta julkaisi mietinnön, jossa päätettiin siirtää direktiivin mukaisten pykälien voimaantuloa: Valiokunta on ehdottanut uudeksi päivämääräksi 1.1.2023. (Eduskunta 2022)

Alennushintaisten tuotteiden hintahistoria tuotava näkyviin 

Jatkossa kuluttajille on alennus- tai tarjoushinnan ohella kerrottava myös alin hinta, jolla tavaraa on markkinoitu kampanjaa edeltävien 30 päivän aikana. Hintahistoria on verkkokaupassa esitettävä esimerkiksi tuotesivulla. Tästä voidaan kuitenkin poiketa esimerkiksi seuraavissa tapauksissa:

  • Vaatimus ei koske esimerkiksi kanta-asiakastarjouksia tai muita alennuksia, jotka on kohdistettu rajatulle yleisölle. Jos alennuskoodi on taas yleisesti saatavilla, täytyy alin aiempi hinta kertoa.
  • Enintään 60 päivän pituisissa alennuskampanjoissa tietoa alimmasta aiemmasta hinnasta ei tarvitse päivittää kesken kampanjan, vaikka alennusta suurennettaisiin kampanjan aikana.
  • Nopeasti pilaantuvat elintarvikkeet muodostavat poikkeuksen, jos ne säilyvät myyntikelpoisina alle 30 päivää.

Direktiivi jätti avoimeksi useita asioita, kuten mitä alimmalla hinnalla oikeastaan tarkoitetaan: ilmoitetaanko alimpana hintana tuotteen alin ns. normaalihinta vai todellinen alin hinta, joka on saattanut olla alhainen jos tuote on ollut mukana tarjouskampanjassa viimeisen 30 päivän aikana. Selvää ei myöskään ole, että miten toimitaan pakettitarjouksien yhteydessä. Näihin odotetaan edelleen Suomen paikallisia linjauksia.

(Kaupan liitto 2022)

Direktiivi sisältyää myös muita vaatimuksia

Hakutulokset

Asiakkaille on kerrottavat tärkeimmät kriteerit, jotka määrittävät sivustohaun tuloksissa listattavien tarjousten sijoituksen: esimerkiksi ovatko tarjoukset sijoittuneet hinnan, luokituksen tai kriteerien yhdistelmän perusteella. Mikäli hakutulosten sijoitukset perustuvat kauppiailta tai tavarantoimittajilta saatuihin maksuihin, siitä on ilmoitettava selkeästi kuluttajille.

Arvostelut

Kun verkkokauppa pitää tuotearvosteluja esillä, on sen kohtuullisiin toimin varmistettava, että arvostelut ovat aitoja. Esimerkiksi tarkastuksia pitää tehdä, jotta voi varmistua, että vain aidot asiakkaat voivat jättää arvion. Kauppiaiden on myös tarjottava asiakkaille selvitys, kuinka he varmistavat, että arvostelut tulevat todellisilta asiakkailta.

Hinnoittelu

Yritykset saattavat nostaa yksittäisten tuotteiden hintoja kuluttajan ostohistorian tai vierailtujen verkkosivujen perusteella, kun tunnistavat algoritmin avulla asiakkaan olevan erityisen kiinnostunut tuotteista. Nyt yritysten on ilmoitettava kuluttajille aina, kun heille verkossa esitetty hinta perustuu algoritmiin, joka ottaa huomioon heidän verkkokäyttäytymisensä. Näin kuluttajat tiedostavat riskin, että hintaa on saatettu nostettu juuri heitä varten.

Tuotteen ulkoasu

Eri maissa ei saa lähtökohtaisesti myydä tai markkinoida tuotteita, joissa on harhaanjohtavasti sama pakkaus tai jotka ovat ulkoasultaan hyvin samanlaisia, vaikka todellisuudessa tuotteet olisivat hyvin erilaisia.

Ilmaiset palvelut

Yritykset tarjoavat kuluttajille usein ilmaisia palveluita, joista vastineeksi pyydetään kuitenkin kuluttajan henkilötietoja tai muuta dataa – jolloin palvelut eivät todellisuudessa ole ilmaisia. EU:n kuluttajansuojalainsäädäntö on koskenut vain maksullisia palveluita, ja Omnibus-direktiivin tullessa voimaan kuluttajansuojaoikeudet koskevat myös näitä ilmaisia ​​palveluita. Kuluttajat saavat oikeuden irtisanoa sopimuksen 14 päivän kuluessa ilman syytä ja "ilmaisten" palvelujen tarjoajien on annettava selkeät tiedot palvelun pääominaisuuksista, sopimuksen kestosta ja irtisanomisen ehdoista.

(eduskunta.fi 2022 & Scandiweb 2021)

Pakollinen paha vai mahdollisuus palvella asiakasta?

Direktiivin tarkoitus on ohjata yritykset tekemään hinnoittelustaan ja toiminnastaan läpinäkyvämpää kuluttajille. Asiakkaat ovatkin jatkuvasti kiinnostuneempia yritysten toiminnan eettisyydestä ja vaativat läpinäkyvyyttä, joten yritysten täytyy joka tapauksessa ottaa vastuullisuus huomioon tulevina vuosina. (Lue aiheesta lisää: Verkkokaupan trendit – katsaus vuoteen 2022)

Useat verkkokaupat ovatkin tarttuneet tähän muutokseen, ja käsittelevät sitä mahdollisuutena palvella asiakasta. Esimerkiksi verkkokaupan tuotesivuille on saatettu tuoda hintavertailusivustoilta tuttu toiminnallisuus, jossa esitetään tuotteen koko hintahistoria. Ja jos hintakilpailu on osa verkkokaupan strategiaa, voi asiakkaalle tarjota myös kattavamman hintavertailutyökalun tuomalla vertailukohteeksi tuotteen markkinahinnani. Näin asiakas voi varmistaa, että tuotteen hinta kyseisessä verkkokaupassa halvin tai vähintäänkin kilpailukykyinen.

Lue pidempi artikkeli Omnibus-direktiivistä tästä.

Aika käy vähiin, mutta Vaimolla annamme sparrausapua, kun pohditte käytännön toimenpiteitä direktiivin noudattamiseksi. Voit ottaa Vaimon asiantuntijoihin yhteyttä tästä.

Pinterest
Vaimo Finland Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Vaimo Finland kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Tuotanto
Viestintä

Erikoisosaaminen

Webkehitys
Verkkokaupparatkaisut

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi

Omat tagit

b2c verkkokauppa
B2C-verkkokauppa
B2C myynti
verkkokauppa
verkkokaupan hinnoittelu
Verkkokaupan markkinointi
verkkokaupan auditointi
Verkkokaupan modernisointi
Vaimo Finland
Omnibus-direktiivi

Siirry yrityksen profiiliin Vaimo Finland kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Vaimo Finland - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 1 asiantuntijaa.

Vaimo Finland - Muita referenssejä

Vaimo Finland - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia