Optimointikeskus pitää Kokkolan kotihoidon hyvässä sykkeessä

Kokkolan kaupungin kotihoidon keskitetty optimointikeskus on nostanut välittömän työajan osuuden jo lähes tavoiteltuun 70 prosenttiin ja mahdollistanut hoitohenkilökunnan resurssien tasaisen jakautumisen yli aluerajojen.
Palvelupäällikkö Vuokko Paanasen mukaan sijaistarve on vähentynyt merkittävästi ja optimoinnin hyödyt näkyvät palkkamenoissa. Vuoden 2015 talousarvio kotihoidon osalta pysyi kurissa. Viime vuonna lyhytaikaisten ulkopuolisten sijaisten tarve väheni huomattavasti ja tarve korvattiin sisäisillä siirroilla.
Palvelut yhden numeron takana
Optimointikeskus kattaa kaikki kotihoidon tarjoamat palvelut: uudet ja vanhat asiakkaat, kotiutukset, turvapuhelinhälytykset, palvelumuutokset ja -keskeytykset sekä asiakassuunnittelun. Jatkossa myös yövartio- ja sairaanhoitajakäynnit on tavoitteena saada optimoinnin piiriin. Yksi puhelinnumero palvelee niin asiakkaita, omaisia kuin keskussairaalaa ja terveyskeskuksiakin.
Kaikkiaan kotihoidolla on lähes 1200 asiakasta, joista säännöllisiä palveluja tarvitsee kuutisensataa asiakasta.
Optimointikeskuksen alaisuuteen on perustettu myös kotiuttamistiimi, joka yhdessä tarkastelee uuden, kotiutuvan asiakkaan palvelutarpeet seuraavien 2–4 viikon ajalta ja huolehtii palveluketjun toteutumisesta. Kotiuttamistiimin muodostavat palvelusetelisairaanhoitajat, optimoijat ja tarvittava varahenkilöstö.
Moniosaajien keskus
Kun Tiedon Kotihoidon Optimointi otettiin Kokkolassa käyttöön alkuvuodesta 2015, jokainen kotihoidon alue optimoi omien työntekijöiden työt.
Nyt optimoinnista huolehtii viisi kokopäiväistä ja kaksi puolipäiväistä optimoijaa. Optimointikeskus on avoimena kello 6.30–21.30, myös viikonloppuisin. Päivisin vuorossa on useampia optimoijia, joista osa suunnittelusti käy myös kenttätöissä. Iltaisin ja viikonloppuisin keskuksessa toimii yksi henkilö.
Keskitetty optimointikeskus ja kesälomien alla tehdyt toimintamallien uudistukset aiheuttivat aluksi henkilökunnan keskuudessa hämmennystä. Jokaisella halukkaalla on ollut mahdollisuus tutustua optimointikeskuksen toimintaan paikan päällä ja kokeilla myös itse optimointia.