Viisi myyttiä ennustamisesta ja budjetoinnista

Organisaatioiden suhtautuminen budjetointiin, ennustamiseen ja liiketoiminnan suunnitteluun vaihtelee: jotkut näkevät sen täysin tarpeettomana, toisissa se on suorastaan välttämättömyys.
Esittelen seuraavaksi viisi budjetointiin ja ennustamiseen liittyvää myyttiä eli harhakäsitystä. Voit lukea tekstin kokonaisuudessaan Innofactorin blogista.
Myytti 1: Ennustamisen tarkoituksena on mahdollisimman suuri tarkkuus
Intuitiivisesti tämä voi tuntua järkeenkäyvältä. Mitä tarkempi myyntiennuste sitä parempi. Tarkkuudella tarkoitetaan ennustamisen yhteydessä sitä, että jälkeenpäin havaittu toteuman ja ennusteen välinen ero on mahdollisimman pieni.
Myytti 2: Budjetit ovat välttämättömiä liiketoiminnan johtamisessa
Budjetista on apua, mutta se harvoin on välttämättömyys. Budjetin tarkoituksena on muuttaa yrityksen strateginen suunnitelma taloudelliseksi ja numeeriseksi suunnitelmaksi. Lisäksi budjettien avulla suunnitellaan resursointia, rahoitusta ja niitä käytetään palkitsemisen apuvälineenä.
Myytti 3: Budjetteja tulisi käyttää palkitsemisjärjestelmän pohjana
Budjetissa laaditut myynti- tai tulosbudjetit toimivat usein organisaation henkilöstön palkitsemisen perusteena. Tässä on kuitenkin ongelma. Kun budjettivastuulliset tietävät, että heidän bonuksensa on sidottu toteuman ja budjetin väliseen eroon, syntyy budjettivastuullisille vääränlainen kannuste. Se kannuste houkuttelee laatimaan helposti saavutettavia ja löysiä tavoitteita.
Kannustinjärjestelmä tulisikin rakentaa monen tekijän summana niin, että osa bonuksista on sidottu koko yrityksen tai organisaation suorituskykyyn, osa sidottu osaston suorituskykyyn ja osa henkilön itsensä suoritukseen.
Myytti 4: Budjetit ja ennusteet ovat lopulta sama asia
Tällaiseen johtopäätökseen on helppo päätyä siitä syystä, että teknisesti budjetti ja ennuste voidaan laatia samalla suunnitteluvälineellä, samoilla periaatteilla ja samojen henkilöiden toimesta.
Budjetilla ja ennusteella on kuitenkin selkeästi eri tarkoitus. Ennuste pyrkii antamaan riittävän tarkan kuvan siitä, miltä yrityksen tulevaisuus jollakin aikaperiodilla näyttää. Budjetti sen sijaan on riittävän tarkka kokonaissuunnitelma yrityksen liiketoiminnan johtamisesta.
Myytti 5: Budjetointi ja ennustaminen on työlästä
Kyllä ja ei. Budjetointi- ja ennustemallin rakentaminen ja niiden ylläpitäminen voi olla tavattoman työlästä, jos se tehdään vanhanaikaisesti esimerkiksi lukemattomien Excel-taulukoiden ja ‑tiedostojen avulla. Yrityksen talouspäälliköltä tai business controllerilta voi mennä suunnattomasti aikaa budjettipohjien laadintaan, taulukoiden välisten linkkien rakentamiseen ja ylläpitoon, lukujen konsolidointiin ja moneen muuhun.