Rakentaisitko talon ilman pohjapiirrosta?

Ohjelmistoarkkitehtuuri on kuin pohjapiirustus, jonka perusteella itse ohjelmistoa aletaan rakentamaan. Kuten talon rakentamisessakin ennen työn aloittamista päätetään muun muassa:
- Raamit, eli minkä kokoinen talo (ohjelmisto) tehdään. Paljonko on syytä varautua lisäasukkaisiin (ohjelmiston skaalautuvuus) ja vaikkapa miten vesi- ja viemäriliitokset (integraatiot muihin järjestelmiin) tehdään.
- Rakenteet, eli mistä materiaaleista (ohjelmointikielet/teknologiat) talo tehdään. Uutta kun rakennetaan ei kannata tehdä vanhentuneilla materiaaleilla vaan valita tarkoitukseen parhaiten sopivat modernit materiaalit, jotta taloa ei tarvitse heti alkaa remontoimaan.
- Rakentajat, eli montako eri urakoitsijaa taloa (ohjelmistoa) tekee vai hoitaako koko projektin yksi yritys. Monitoimittajamallissa esimerkiksi mikroarkkitehtuuripalvelut ovat hyvä valinta koska jokainen urakoitsija voi tehdä omaa työtään ilman että se vaikuttaa muiden töihin.
- Pääsuunnittelija (projektipäällikkö) varmistaa että työt tehdään oikeassa järjestyksessä ja pysytään aikataulussa. Erityisen tärkeää pääsuunnittelijan rooli on mikäli taloa (ohjelmistoa) rakentaa useampi yritys.
Verrattaessa talon rakentamiseen huomataan kuinka tärkeää oikeanlaisen arkkitehtuurin valinta ohjelmistotuotannossakin on. Usein tämä vaihe jätetään liian pienelle huomiolle ja kiinnitetään enemmän huomiota vaikkapa millä maalilla talo on maalattu (käyttöliittymä). Oikealla arkkitehtuurivalinnalla vältetään ongelmat myöhemmin ja mahdollistetaan ohjelmistolle mahdollisimman pitkä elinkaari. Harva meistä osaisi rakentaa talon ilman asiantuntijoiden apua, sama pätee ohjelmistoihin.