Backlog-altaassa uudet ideat kulkevat pinnalta kohti syvää päätyä
Aikaisemmissa blogeissa onkin jo puhuttu, että tuotekehitystiimin backlogi muistuttaa suppiloa, jossa asiat tarkentuvat ja myös jakautuvat pienemmiksi, sopivan kokoisiksi palasiksi, joita tiimi voi ottaa työn alle. Tiimin ei koskaan pitäisi aloittaa liian isoja duuneja kerrallaan, koska silloin scrum-sprintti tukehtuu ja laatu väistämättä huononee. Asiat pitää pureskella ja jakaa pienemmiksi tarinoiksi, jotta ne ovat helpommin ymmärrettäviä ja saadaan nopeammin valmiiksi.
Tätä varten olen kehittänyt kaksi ajattelumallia: DEEP -speksauksen ja backlog uima-altaan. Katsotaanpa näitä nyt tarkemmin.
DEEP-speksaus
DEEP-speksauksen ajatus on, että mitä lähempänä tuotekehitystiimiä backlog-item on, sitä tärkeämpää on, että se on käsitelty DEEP-metodilla. Eli, se pitää olla keskusteltu tiimin kanssa (Discussed), sillä pitää aivan välttämättä olla kunnollinen kuvaus (Explained), se pitää olla effort-arvioitu ja tarpeeksi pieni (Estimated) ja sen prioriteetti pitää olla tiedossa (Prioritized).
Ajatus on, että tiimi ja Product Owner yhdessä säännöllisesti tekevät tätä DEEP-speksausta esimerkiksi backlog grooming -sessioissa. Toki asioiden DEEP-analyysia voi tehdä muutenkin, mutta koska ensimmäinen osa on keskustelu, se sujuu ehkä parhaiten säännöllisissä kokouksissa. Contribyte suosittelee viikottaista tunnin backlog groomausta.
Backlog-allas
Nyt kun ajattelee, että backlogilla asiat siirtyvät pikkuhiljaa DEEPimmeiksi, voikin ajatella kääntävänsä normaalin ajatusmallin backlogista ylösalaisin. Normaalisti backlogia ajatellaan pinona asioita, jossa tärkeimmät asiat ovat päällimmäisenä ja helposti otettavissa. Tämäkin on hyvä ajatusmalli, mutta backlogia voi ajatella myös toisella tavalla. Tulkaapa mukaan ajatusleikkiin, jossa backlog on uima-allas.
Uima-altaassa on matala pääty ja sitten hiljalleen syvenevä rinne ja syvä pääty. Idea on juuri niin että syvän päädyn pohjassa on venttiili josta asiat menevät sitten tuotekehitystiimille. Ja siellä pohjalla pitäisi olla sitten asiat valmiita ja DEEPpejä. Eli uudet asiat voi laittaa altaan pinnalle, josta ne sitten pikkuhiljaa analysoidaan ja priorisoidaan. Lopulta ne siirtyvät syvään päätyyn ja vajoavat pohjalle, valmiiksi implementointiin.
Laitoin tähän ajatusmalliin vielä myös pari hauskaa lisäystä. Kun altaasta otetaan asioita pohjan kautta pois, sen pinta tietenkin laskee, ja sen takia allasta voidaankin täyttää tuotehallinnasta tulevalla paksulla letkulla. Laitoin kuitenkin letkuunkin vielä suodattimen, jolla saadaan ideoita raakattua ennen kuin ne tulevat backlog-altaaseen. Tuon suodattimen on tarkoitus parantaa backlog itemeiden laatua jo ennen kuin ne tulevat altaaseen. Se ei ole pelkästään simppeli go/nogo-filtteri, vaan käytännössä tuotepäällikön omistama prosessi, jossa ideoita testataan ja niiden kuvausta parannetaan. Pelkästään tästä ideoiden testauksesta voisi puhua vaikka kuinka paljon lisää, mutta siitä meillä on ihan oma koulutuskin, oikeat ominaisuudet. Asiasta pidettiin myös webinaari, joka on katsottavissa YouTube-kanavaltamme.
Toinen altaasta löytyvä asia onkin nuo piraijat. Ne kuvaavat tuoteomistajaa ja tiimiä, joka analysoi ja pureksii backlogissa kelluvia asioita pienemmiksi ja DEEPimmiksi, kunnes ne ovat valmiita ja siellä altaan pohjalla venttiilin vieressä. Jokainen voikin miettiä kannattaako altaaseen työntää kättään ja yrittää muiluttaa piraijojen ohi asioita tuotekehitystiimille – aivan, siinä käy huonosti.
Contribyte on suomen johtava tuotekehityksen auttaja. Meillä on paras yhdistelmä osaamista tuotejohtamisen ja tuotekehityksen yhteistoiminnan parantamiseen. Meillä on myös kokeneet valmentajat ja kouluttajat joiden avulla voit parantaa tuotekehityksen toimintaa. Ota meihin yhteyttä tai tilaa uutiskirjeemme pysyäksesi perillä siitä, mitä Contribytellä tapahtuu!
Lisätietoja
Tagit
Liiketoimintaprosessi
Tuotekehitys ja suunnittelu |
Erikoisosaaminen
Ketterät menetelmät | |
Ohjelmistokehitys |
Toimialakokemus
IT |
Tarjonnan tyyppi
Konsultointi | |
Koulutus |
Omat tagit
scrum
tuotekehitys
Tuotekehityksen työkalut
Webinaari
it-koulutus
Contribyte - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 3 asiantuntijaa.
Contribyte - Muita referenssejä
Contribyte - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Laura - Java-kehittäjä
- Laura - Systems Specialist, ajoneuvot
- IsoSkills Oy - Open application: Data Engineer, Finland
- Nordea - Sr IT Analyst - Adobe/SAS Marketing Automation
- Nordea - Senior IT / Business Analyst with technical background - Finland, Nordea Payments
- Nordea - Senior IT Analyst, Finnish language required
- Laura - DevOps Engineer
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- Advania Finland Oy - Turun kaupunki valjastaa digitaaliset ratkaisut palvelemaan strategiaansa
- Sulava Oy - Fondia vahvistaa tekoälyn hyödyntämistä Microsoft Copilotilla
- Druid Oy - International House Turku: Ajanvarauspalvelu
- Symbio - Taxi Point Oy
- Valve - Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan verkkopalvelun siirto WordPressiin
- Valve - Eezy Valmennuskeskuksen verkkokauppa-uudistus
- Valve - Danonen Nutricia ja Aptaclub -brändien sivustot
Tapahtumat & webinaarit
- 06.11.2024 - Webinaari: Future-Proof Your Data Infrastructure with Azure
- 13.11.2024 - Rakettiwebinaari: ohjelmistotestaus ja sen tulevaisuus
- 13.11.2024 - Miten palvelumuotoilu poistaa epävarmuutta digi-investoinneista?
- 14.11.2024 - RoimaDay 2024
- 14.11.2024 - Verkkolaskufoorumin syysseminaari 2024
- 19.11.2024 - The Future of Software - Embracing Collaboration in an AI-Powered World
- 19.11.2024 - Tehokkuutta ja säästöjä low-code-ratkaisuilla
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Innofactor Oyj - Tunnista ja digitalisoi hiomattomat prosessit Power Platformin avulla
- SD Worx - Oletko etuoikeutettu työskentelemään jonkin asian parissa, jolla on todellinen tarkoitus ja merkitys?
- SD Worx - HR ja tekoäly – usein kysytyt kysymykset
- Timeless Technology - Verkon luotettavuuden varmistaminen: Ota käyttöön Perle Systemsin teollisuustason 4G ja 5G reitittimet!
- Efima Oyj - Hyvästi turhat klikkailut: Näin moderni järjestelmä tehostaa myyntityötä erikoistavarakaupassa
- SC Software Oy - SC Softwaren uratarinat: Joel Ollikainen, konsultti
- Softlandia Oy - Sovelletun tekoälyn insinöörien esiinmarssi ja tekoälyosaamisen muutos
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |