Diginatiivien johtaminen vaatii uusia lähestymistapoja

Olemme kaikki huomanneet muutoksen ympärillämme. Missä tahansa tarkkailet ympäristöä, näet eri ikäisiä ihmisiä niskat mutkalla tuijottamassa älypuhelinta. Jos on tekemisissä murrosikäisten kanssa huomaa, että digitaalinen maailma on heille läsnä oikeastaan koko ajan. Jos jututat murkkuja huomaat, että käytetyt sovellukset ovat muuttuneet siitä kun viimeksi kysyit. Facebook näkyy uutisissa milloin mistäkin syystä, mutta todellisuudessa sen käyttö laskee eivätkä nuoremmat sukupolvet enää käytä aikaa siellä. Maailma on jatkuvassa muutoksessa, varsinkin digitaalinen.
Työelämän uusi sukupolvi
Työelämään on jo astunut sukupolvi, joka on aloittanut tietotekniikan käytön jo lapsuudessaan. Heille älylaitteen käyttöönotto on kirjaimellisesti lasten leikkiä. Valmiudet ymmärtää digitaalisten laitteiden ja palveluiden käyttöä ovat valmiiksi hyvät. Monelle tietotekniikan osaajalle perustiedot ohjelmointiin ja tietojärjestelmiin ovat kertyneet harrastustoiminnassa. Osallistuminen esimerkiksi avoimen lähdekoodin ei-kaupallisiin projekteihin on todellista asiantuntijaa palkatessa tärkeimpiä rivejä CV:ssä.
Diginatiivien osaaminen on huippua digitaalisten palveluiden ja järjestelmien suunnittelussa ja toteutuksessa. Diginatiivit ovat verkostoituneita ja kysyvät neuvoa ongelmanratkaisussa yhteisöissään. He haluavat loistaa omassa työssään ja osaamisessa. Uuden opettelu kiinnostaa heitä, eikä vanhasta luopuminen tuota heille tuskaa.
Työskentelytavat eroavat perinteisistä, sillä digityö ei ole sidottu paikkaan tai vuorokauden aikaan. Arvomaailmaltaan nuoremmat sukupolvet eroavat vanhemmistaan. Omakotitalon hankinta Nurmijärvellä ja Kartano-Volvo ei ole enää elämän ainoa tarkoitus. Myös palkka ei ole ainoa motiivi, vaan työskentely- ja yrityskulttuuri ja arvot ovat nousseet tärkeiksi tekijöiksi työpaikkaa valitessa.
Miten diginatiiveja johdetaan?
Perinteiset johtamismallit ovat vanhentuneita diginatiivien johtamiseen. Diginatiivien johtamiseen soveltuvat muun muassa seuraavat keinot:
– Positiivisuuden psykologia
– Lähijohtaminen
– Valmentava johtaminen
– Digiviestinnän keinot
– Motivointi, palkitseminen, kannustaminen
– Monimuotoisen tiimin toiminta
Digitalisaation tärkein resurssi
Meillä Contribytellä on etuoikeus saada työskennellä erilaisten organisaatioiden kanssa jatkuvasti. Olemme kokeneet ja nähneet, kuinka saada diginatiivit osaksi tehokasta tuotekehitysorganisaatiota. Haluammekin nyt jakaa oppimme siitä, kuinka saadaan diginatiivit viihtymään ja motivoitumaan yrityksen tavoitteista.
Diginatiivit ovat tärkein resurssi digitalisaation toteutuksessa ja parhaista osaajista käydään kova kilpa. Miten te hyödynnätte mahdollisuutenne kisassa?