Hyvä Scrum rakentuu perusasioiden varaan
Meiltä Contribyten tiimivalmentajilta kysytään usein, miten me lähdemme tiimien toimintaa parantamaan. Kysymys on totta kai ihan paikallaan ja toivon, että tämä Scrumin seremonioiden parhaista käytännöistä kertovan blogisarjan ensimmäinen osa valottaakin hieman ajattelutapaamme.
Kaikki lähtee perusasioista, myös hyvä Scrum
Mistä tahansa asiasta onkin kyse – rakentamisesta, kuntoilusta, urheilusta, taiteesta tai ketteristä tuotekehityksen toimintatavoista – toiminnan kehittäminen yhä paremmaksi vaatii aivan ensimmäiseksi yhtä asiaa: perustuksen on oltava kunnossa. Jos se perusta, minkä päälle lähdetään rakentamaan excellenceä, ei ole kunnossa, on aika turhaa käyttää paljon aikaa pikkuasioiden hiomiseen. Aivan ensimmäiseksi pitääkin siis aina katsoa, missä kunnossa perusasiat ovat.
Kuulostaako tämä hassulta? Mietitään vaikka jonkun huippuluokan jalkapallojoukkueen peliä – syöttely, pallonhallinta ja pelikuviot ovat kunnossa, ja kentällä on maailman parhaat pelaajat. Miten luulette, että tähän tilanteeseen on päästy? Millaisia mahtavat olla joukkueen harjoitukset? Veikkaanpa, että harjoituksissa käydään vielä huipullakin läpi perusasioita: juuri sitä syöttelyä, pallonhallintaa ja pelisilmää, eli missä muut ovat kentällä ja mitä vaihtoehtoja minulla on syöttää ja mihinkin suuntaan. Mahtavan hienot pelikuviot syntyvät pelin kaaoksessa perusasioiden huippuosaamisen päälle!
Onko teillä Scrum-pallo hallussa ja pelisilmä kunnossa?
Mitkä sitten ovat tuotekehityksen ja Scrumin pallonhallintaa ja pelisilmää? Ihan perusasioita on tietenkin se, mitä pitäisi tehdä, eli sen varmistaminen, saako tuotekehitys oikeita ideoita ja oikein priorisoituja ominaisuuksia tehtäväkseen. Tästä ollaankin puhuttu jo aikaisemmissa blogeissa. Tämä ideoiden arvotus ja priorisointi onkin tuotejohdon, tuotepäällikön ja tuoteomistajan aluetta. Rajataan se nyt tämän keskustelun ulkopuolelle, vaikka se onkin äärettömän tärkeä asia.
Tuotekehitystiimin Scrum-perusasiat
Jos lähdetään siitä, että tuotekehitystiimille pystytään antamaan oikeat ideat ja ominaisuudet, niin mitkä sitten ovat ne perusasiat, joita tiimin kohdalla pitäisi katsoa? Yksi tapa kuvata koko tuotekehitysorganisaation perusasioita on Contribyten viisikenttä. Mutta jos katsotaan asioita pelkästään yhden tiimin toiminnan tasolla, niin meidän mielestä nämä neljä tiimin perusasiapilaria ovat:
1. Scrumin arvojen ymmärtäminen
2. Scrumin eri roolit ja niissä toimivien ihmisten osaaminen
3. Artefaktien laatu: backlog itemit ja Definition of Done erityisesti
4. Scrum-seremoniat ja niiden laatu
Näiden perusasioiden katsomisella Scrumin parantaminen aina alkaa
2. Scrumin eri roolit ja niissä toimivien ihmisten osaaminen
3. Artefaktien laatu: backlog itemit ja Definition of Done erityisesti
4. Scrum-seremoniat ja niiden laatu
Näiden perusasioiden katsomisella Scrumin parantaminen aina alkaa
Kun ajattelee Contribyten valmennuskeikkoja, niin nimenomaan näistä mekin lähdemme ensin liikkeelle. Listan ensimmäistä kohtaa ajatellen me katsomme, onko toiminnassa tai kommunikaatiotavoissa jotain, mikä olisi merkkinä siitä, että Scrumin arvoja tai ketteryyden perusperiaatteita ei ymmärretä tai ne ovat päässeet hieman unohtumaan. Tähän voi auttaa monesti valmentajan “puhuttelu”, eli vaikka pienimuotoinen lyhyt koulutuskertaus. Listan toista kohtaa, käytännössä Scrum Masterin ja Product Ownerin taitoja, parannamme yleensä henkilökohtaisella valmennuksella.
Yhdessä sovittu DoD
Listan kaksi viimeistä kohtaa ovat yllättävän usein helppoja parannuksen alkulähteitä. DoD on sellainen asia, mikä on niin vahvasti tiimikohtainen, että sen sisältöön ei voi antaa ihan yleispätevää ohjetta. Tärkeintä on, että siitä on yhteisesti sovittu, se on näkyvillä tiimihuoneen seinällä ja jos sitä ei noudateta, niin tiimi tai Scrum Master tarttuu asiaan. Minulle henkilökohtaisesti backlog itemit ovat yksi ensimmäisistä asioista, jotka haluan nähdä. Ja DoD on toinen. Backlogin kuntoon laittaminen vaatiikin sitten jo yleensä muutoksia listan viimeiseen kohtaan, eli seremoniakäytäntöihin.
Scrumin seremoniat ovat tärkeitä juuri sen takia, että hyvien seremoniakäytäntöjen päälle rakentuu koko tekeminen. Jos yksi asia on koko tiimin Scrum-rakennuksen perusta, niin se on juuri seremoniat.
Tässäpä Contribyten versio Scrum-seremonialistasta. Meidän mielestämme nämä kaikki tarvitaan, jotta toiminta on laadukasta, tehokasta, mukavaa ja tuottoisaa. Lista on englanniksi, koska seremonioiden nimet kääntyy osittain suomeksi vähän hassusti.
- Pre-planning
- Backlog grooming
- Sprint planning
- Daily scrum
- Retrospective
- Sprint Review
- Demo
Vaikka tiimissä olisi tehty scrumia jo pitkään, löytyy varmasti vieläkin parannettavaa. Monesti oma tiimi oppii omille tavoille ja on hankala huomata, jos joku asia aiheuttaakin hukkaa tiimin toiminnassa. Tämän takia ulkoinen silmäpari (usein helpointa on ottaa valmentaja – tietysti Contribyteltä) huomaa hukkaa tuottavat asiat nopeasti ja osaa neuvoa, miten niistä pääsee eroon. Kokenutkin tiimi voi ottaa valmentajan – älä häpeä ehdottaa pomollesi vaikka valmentajan visiittiä kerran vuodessa!
Parhaat Scrum-seremoniat -blogisarja
Tämä olikin syy ja motivaatio tälle blogille ja tätä seuraaville blogeille yksittäisistä seremonioista. Aiomme koko Contribyten valmentajaporukalla julkaista tulevina viikkoina ajatuksiamme aina yhdestä seremoniasta kerrallaan, ja miten juuri sitä seremoniaa voi yleisesti ottaen parantaa tai mitkä ovat juuri sen seremonian avainseikkoja. Jos huomaat tulevista blogeista jotain tuttua ongelmaa tai mielenkiintoista uutta toimintatapaa, niin siitä vaan muuttamaan! Tai pyydä meiltä vinkkiä. Tulemme mielellämme vaikka vain muutamaksi tunniksi “seremoniavahtiin”!
Pitäkääpä siis silmät auki Facebookissa ja LinkedInissa (tai jos ette seuraa meitä siellä, mitä toki haluamme ja suosittelemme) niin tsekatkaa säännöllisesti meidän webbisiten “ajatuksia” sivua, niin huomaatte tämän seremonia-blogisarjan seuraavan osan aina kun se julkaistaan! Samalla tulevat tutuksi kaikki Contribyten osaavat valmentajat! Hauskoja lukuhetkiä kevään mittaan!
Lisätietoja
Tagit
Liiketoimintaprosessi
Tietohallinto |
Erikoisosaaminen
Ketterät menetelmät | |
Ohjelmistokehitys |
Toimialakokemus
IT |
Tarjonnan tyyppi
Konsultointi | |
Koulutus |
Omat tagit
scrum
scrum-seremonia
Contribyte - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 3 asiantuntijaa.
Contribyte - Muita referenssejä
Contribyte - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Laura - Mobiilikehittäjä, Android
- Laura - Ohjelmistoarkkitehti, Tampere/Oulu
- Laura - Development Team Manager, Sports Games
- Taito United Oy - Senior Full Stack -kehittäjä
- Webscale Oy - Head of Sales, Cloud Services
- Laura - Hankinta-asiantuntija, tietohallinto
- Laura - Development Manager, Operations
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- SD Worx - Kehitystyö SD Worxin kanssa takaa Clas Ohlsonille parhaat palkanmaksun prosessit kasvun tiellä
- Digiteam Oy - Case Esperi Care Oy: Ketterä kumppanuus vei Esperin verkkosivu-uudistuksen maaliin sujuvasti ja aikataulussa
- Kisko Labs Oy - Howspace Hub - Mukautuva oppimisen hallintajärjestelmä kasvaviin oppimisalustavaatimuksiin
- Kisko Labs Oy - Sanoma Pro: Multimediasisältöjen hallinnan uudistaminen
- Kisko Labs Oy - Svean helppokäyttöinen palvelu asiakkaan verkko-ostosten hallintaan
- Kisko Labs Oy - Yhtenäinen käyttöliittymä luovien alojen ammattilaisille
- Codemate - Digitaalisen murroksen nopeuttaminen Flutterin avulla
Tapahtumat & webinaarit
- 27.11.2024 - Green ICT -ekosysteemitapaaminen III: Ohjelmistojärjestelmien virrankulutuksen mittaaminen ja kasvihuonepäästöjen arviointi
- 27.11.2024 - Digitaalisen asiakaskokemuksen uusi aikakausi
- 28.11.2024 - Webinaari: Keskity myyntityön laatuun!
- 28.11.2024 - Copilot-webinaari – Mielekkäämpää tietotyötä turvallisesti
- 04.12.2024 - Kuinka oikea matka- ja kululaskujärjestelmä tehostaa prosesseja?
- 05.12.2024 - Green ICT VICTIS -hankkeen kick off -tilaisuus
- 15.01.2025 - Datavastuullisuuden valmennus: hanki valmiudet vastuulliseen datan ja tekoälyn hyödyntämiseen
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Kisko Labs Oy - Heroku: Millaisiin projekteihin se sopii ja mitkä ovat sen todelliset hyödyt ja haitat?
- Zimple Oy - Pipedrive vai Hubspot? Kumpi kannattaa valita?
- SC Software Oy - Jatkuvat palvelut – asiakaslähtöistä kumppanuutta projekteista ylläpitoon
- Timeless Technology - Ohjelmoitavat logiikat (PLC): Ratkaisevat työkalut automaatioon ControlByWebiltä.
- Kisko Labs Oy - Heroku: Ohjelmistokehittäjän ykköstyökalu skaalautuvien sovellusten rakentamiseen
- SD Worx - Näin luot vakuuttavan Business Casen palkkahallinnon ulkoistukselle
- Timeless Technology - Kyberriskien tunnistaminen Profitap IOTA verkkoanalysaattorin avulla.
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |