Kiikarissa ura Raketissa? Näin onnistut!
Via Dolorosa vai paikka oppia uutta itsestäsi? Raketin rekryprosessi on mahdollisuus tutustua Rakettitieteeseen ja arvioida, voisitko elää onnellista ja mielekästä (työ)elämää konsulttina meidän leivissämme.
Jos luet tätä, pohdit vakavissasi uraa rakettitieteilijänä ja olet ehkä menossa haastatteluun – mainiota, mainiota! Tie rakettitieteilijäksi on lähes kuopaton ja lyhykäisyydessään tämä:
- Intropuhelu
- Tekninen mankelointi
- Tapaaminen myynnin kanssa
- Vapaaehtoiset (etä)treffit toisen konsultin kanssa – jolta voit kysyä mitä vain ja testata, onko puhuttu palturia vai totta
Haastattelujen aikana tapaat niin rekrytoijia eli rakettivärvääjiä kuin kaltaisiasi ohjelmistokehityksen asiantuntijoita. Tiedä tämä: haluamme auttaa sinua onnistumaan ja arvioimaan, olisiko ura meillä sinulle sopivin vaihtoehto.
Tärkein ohjenuora koko rekrytointiprosessiin tulee yhdeltä firman perustajista, Arttu Ylärakkolalta: “Kaikki lähtee dialogista. Jutellaan osaamisestasi, jotta ymmärretään sen terävin kärki. Me sitten kerromme, millaisia toimeksiantoja voimme tarjota. Haluamme, että onnistut haastattelussa.”
Arttu tietää, mistä puhuu: hän on itsekin ohjelmistokehittäjä ja ollut mukana mukana lähes jokaisen konsulttimme rekryprosessissa.
#1 Tiedätkö, mitä haluat?
Rekryprosessin aikana pääset puhumaan siitä, millaisia asioita sinä haluat työurallasi seuraavaksi tehdä:
- Mitkä tekniset haasteet motivoivat sinua?
- Millaisten asioiden parissa haluat tehdä töitä?
- Millaisessa työympäristössä viihdyt?
- Miksi juuri konsultointi on sinun juttusi?
- Mitä haluat kysyä meiltä, jotta voit arvioida, olisiko Rakettitiede sopiva työpaikka sinulle?
Tästä aiheesta päässet juttelemaan myynnin kanssa sekä erityisesti ensimmäisen puhelun aikana, jossa tapaat todennäköisesti rakettivärvääjämme Karri Kallelan tai Tessi Reispakan.
“Juttelemme siitä, millaisia toiveita ja ajatuksia sinulla on urasi suhteen. Toiveiden hahmottaminen on tärkeää, jotta osaamme arvioida, voimmeko tarjota sinulle sellaisia uramahdollisuuksia, joista motivoidut”, Karri kertoo.
Tässä kohtaa kuulet lisää myös Rakettitieteestä – kuten Arttu jo totesi, kyseessä on dialogi.
Toiveidesi perusteella pyrimme hahmottamaan, miten rakettitieteilijän elämä sinulle sopisi.
“Olisitko onnellinen Rakettitieteellä?’ on keskeisin kysymys, jota pohdimme rekryprosessin aikana. Onko meidän tekeminen sellaista, mitä olet kuvaillut haluavasi tehdä? Voimmeko realistisesti vastata toiveisiin ja löytää sinulle mielekkäät toimeksiannot?” luettelee Marko Saaresto, ohjelmistokehittäjä ja myös yksi perustajaviisikosta. Markoa pääset tapaamaan todennäköisesti teknisen haastattelun aikana.
“‘Olisitko onnellinen Rakettitieteellä?’ on keskeisin kysymys, jota pohdimme rekryprosessin aikana.” – Marko
#2 Miten kerrot osaamisestasi?
Jos kuulostaa siltä, että tulevaisuudensuunnitelmamme loksahtavat yhteen, siirrymme nuuskimaan tarkemmin, millaista osaamista sinulla on. Onkin tärkeää, että olet pohtinut etukäteen, miten voit parhaiten kertoa osaamisestasi.
Se, miten kerrot vahvuuksistasi, erityisosaamisestasi ja kuvailet, millaista työskentely kanssasi on, tulee olemaan jatkuvasti läsnä konsultin arjessa.
“Konsulttina pääset tapaamaan paljon uusia ihmisiä, joille toistuvasti perustelet osaamistasi. Siinä täytyy myös osata kertoa, miten, miksi ja missä asioissa juuri sinä osaat auttaa heitä”, Arttu sanoo ja jatkaa: “Työhaastattelu on siis myyntitilaisuus ihan samalla tavalla kuin konsulttina menisit haastateltavaksi asiakkaalle. Myyt omaa osaamistasi ja kerrot itsestäsi.”
Valmistaudu tekemällä lista osaamisestasi ja vahvuuksistasi:
- Millaiseksi asiantuntijaksi identifoit itsesi? Mikä on erityisosaamisesi?
- Millaista teknistä osaamista sinulla on?
- Entä ei-teknistä osaamista? (Tsekkaa tämä: Pehmeitä vai kovia taitoja konsultin pakettiin?)
- Miten työskentelet osana tiimiä?
- Millaista (työ)arkea olet elänyt?
- Onko sinulla esimerkiksi harrastusprojekteja, joista olet oppinut uutta?
#3 Valmistaudu tekniseen mankelointiin
Jos osaaminen kuulostaa lupaavalta, on aika siirtyä tekniseen haastatteluun. Teknisessä haastattelussa pääset (virtuaalisen) pöydän ääreen kaltaisesi devaajien kanssa.
“Keskitymme teknisessä haastattelussa siihen, että ymmärrämme ongelmanratkaisukykyäsi ja tapaasi ajatella”, sanoo Rakettitieteen konsultti #1 Jari “Jartza” Tulilahti. Hän on sulautettujen järjestelmien asiantuntija ja mukana embo-haastatteluissa.
Teknistä haastattelua varten tarvitset koodinäytteen, jota käymme yhdessä läpi haastattelun loppusuoralla. Jos aiot näyttää asiakkaalle tehtyä koodia eikä se ole open sourcea, muista pyytää lupa sen näyttämiseen. Koodinäyte voi olla myös kirjoittamasi koodinpätkä harrastusprojektista.
“Koodinäyte on työkalu, helpottava viitekehys keskusteluun, joka auttaa sinua kertomaan itsestäsi. Ajattele asiaa siltä kantilta, että nyt keskustellaan minusta ja osaamisestani. Jos näytän tämän koodinäytteen, pystynkö sen ympäriltä kertomaan itsestäni vielä lisää? Pääsenkö tämän kautta keskustelemaan toisesta aiheesta, vaikkapa tietokannoista”, Arttu kertoo.
Kiinnostavinta on, jos pystyt osoittamaan näytteestä kohtia, joista olet jotain oppinut, joissa olet onnistut ja joista olet ylpeä. Yhtä arvokkaita ovat kohdat, jotka eivät ole niin onnistuneita, koska niiden kautta pääset esimerkiksi kertomaan, mitä tekisit nyt eri tavalla.
Koodinäyte on vain yksi haastattelun osa. Arvioimme aina kokonaisuutta ja sitä, miten kyseessä olevan teknisen alueen maailma on hallussa. “Emme jää kiinni yksityiskohtiin, vaan pyrimme ymmärtämään teknistä osaamistasoa yhdistettynä konsultatiiviseen otteeseen. Miten hahmotat ja ymmärrät oman teknisen tuotoksen osana tuotetta tai palvelua, jota kehittää? Millä tavalla työnjälki näkyy ja vaikuttaa kokonaisuuden elinkaareen? Mitä kaikkea siihen kuuluu?” Jartza luettelee.
Konsultilta vaaditaan erityisesti ongelmanratkaisukykyä ja halua ottaa asioista selvää. “Vaikka vastausta ei tietäisi, voit silti kertoa, miten lähtisit kyseistä tilannetta purkamaan. On hyvä pitää mielessä, että kokemusta ja taitoja arvioidessamme katsomme samalla asiaa niin, että olisit jo Raketin konsultti ja me olisimme asiakas”, Arttu sanoo ja jatkaa: “Kertoo paljon ammattitaidosta ja kokemuksesta, jos osaa identifioida, missä on parhaimmillaan ja missä ei.”
Teknisen nörtteilyn lisäksi meitä kiinnostaa se, millaisessa työympäristössä olet työskennellyt ja millaista duuniarkesi on.
“Sitä helposti ajattelee, että pitäisi kertoa hienoimmat jutut, mutta arjen kuvailu ja siitä kertominen on kiinnostavinta. Sitähän se elämä suurimmilta osin on”, Arttu muistuttaa.
Valmistaudu koodinäytteen läpikäyntiin Jartzan vinkeillä:
- Mieti korkeammalla tasolla, mitä asioita käydään läpi. Miten tuot esiin oman osaamisen käymällä näytteen läpi?
- Mikä ohjelmisto on kyseessä?
- Miksi se on tehty? Mitä se tekee korkealla tasolla?
- Mieti 2–3 kohtaa, joissa olet ratkaissut ongelman ja johon olet tyytyväinen. Valmistaudu kertomaan, miksi ratkaisit asian juuri näin, ja miten prosessi meni.
“Muista, että vastapuolella on myös asiantuntija eli voit käydä asioita ja ajattelua läpi syvemmällä tasolla. Valmistaudu kuitenkin hahmottelemaan omaa osaamista syvemmin, reflektoimaan ja pohtimaan omaa työtapaasi”, Jartza lisää.
>> Lue Viktoriian vinkit, miten valmistautua tekniseen haastatteluun.
#4 Ole avoin – haluamme tutustua sinuun!
Mitä avoimempi olet, sitä suuremmat mahdollisuudet on ymmärtää toisiamme paremmin. Haluamme tutustua sinuun paitsi ohjelmistokehittäjänä myös ihmisenä.
Tällä hetkellä haastattelemme etänä, ja siinä on omat rajoitteensa. Asiaa voi kuitenkin auttaa. “Tykkäämme pitää haastatteluissa kamerat päällä, koska voimme näin tutustua paremmin. Myös sinä saat paremman käsityksen meistä. Toivomme, että sinäkin laitat kameran päälle”, Arttu sanoo.
Artulla ja Markolla on toive: “Muista, että sinä voit myös haastatella meitä. Itse asiassa toivomme sitä. Haastattelujen päätteeksi toivomme, että osaat vastata siihen, olemmeko me sinulle sopivia työkavereita ja näetkö mielekkäitä uramahdollisuuksia meillä.”
Lisäksi toivomme palautetta myös itse haastattelusta. Menikö kivasti vai karmeasti? Mitä voisimme parantaa?
Tarkista nämä ennen haastattelua:
- Laita kamera päälle ja varmista, että nettiyhteys toimii.
- Valmistaudu kertomaan itsestäsi, mutta myös haastattelemaan meitä.
- Muista, että ihmisiä mekin olemme – ja toivomme, että sinä tykkäät meistä ja pääsemme tilaamaan uutta kuukypärää alukseen!
Entä jos yhteinen tulevaisuus ei näytäkään ruusuiselta?
Jos toteamme, ettemme juuri nyt näe yhteistä taivalta, saat sen kuulla meiltä rehellisesti. Saat palautetta siitä, miksi tulimme tähän päätökseen. “Jos prosessi päättyi esimerkiksi kokemuksen puutteeseen tai väärään ajoitukseen, seuraava kysymys on, milloin meidän olisi aiheellista jutella seuraavan kerran”, Marko sanoo.
Tai ehkä sinä toteat, että ajatukselle uran seuraavista askelista täytyy vielä antaa aikaa. Onnekasta on tämä: työt eivät tältä alalta lopu. “Sitten kun tuntuu, että olisi oikea aika astua Rakettiin, olemme täällä sinua vastassa”, Marko lisää.
Millaisiin hommiin Raketilla oikein pääsee? Lue täältä ja hämmästy!
Lue myös:
Raketin rekryprosessi on lähes kivuton
Navigating technical interviews: a software developer's guide to success
Lisätietoja
Tagit
Omat tagit
Rakettitiede - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Marietta Johansson
Rakettikauppias / Rocket Accelerator
Vastuullani on Rakettitieteen asiakkaiden ja kehittäjien tarpeiden ja toiveiden yhteensovittaminen, liiketoiminnan uudistaminen sekä strategia. Olen mukana kehittämässä myös .. | |
marietta@rakettitiede.com +358 40 520 3100 |
|
Rakettitiede - Muita referenssejä
Rakettitiede - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Fellowmind - NewFellows-koulutusohjelma 2025 – polku IT-uralle
- Frends iPaaS - Senior UI/UX Designer
- Efima Oyj - Senior Project Manager
- Efima Oyj - Senior Software Developer
- Efima Oyj - Senior Solution Consultant, Microsoft Dynamics 365 Finance
- Efima Oyj - Solution Consultant, Microsoft Dynamics 365 Finance
- Efima Oyj - Solution Architect, Microsoft Dynamics 365 SCM
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- Nordea - Scrum Master to the Financial Crime Prevention Technology team
- Codemate - Kestävää kasvua sovelluskehityksen transformaatiolla
- Maxtech - Muonion kunta modernisoi työajanseurantansa Maxtechin järjestelmällä
- Identio Oy - Identio x Svenska litteratursällskapet i Finland - Täsmäosaamista modernin sisällönhallintajärjestelmän kehittämiseen
- Hellon - Redefining Digital Insurance for Vodafone
- Agenda Digital - Fican.fi WordPress-verkkosivut
- Red & Blue Oy - Taivalkosken uusi saavutettava ja erottuva verkkopalvelu
Tapahtumat & webinaarit
- 15.01.2025 - Datavastuullisuuden valmennus: hanki valmiudet vastuulliseen datan ja tekoälyn hyödyntämiseen
- 15.01.2025 - FCAI-SIG: AI in Energy
- 15.01.2025 - SaaS-klubi: Myyntivetoinen kasvu
- 21.01.2025 - Älyteko 2025 -hybridiseminaari
- 23.01.2025 - Generatiivisen tekoälyn hyödyt liiketoimintajohtajalle
- 29.01.2025 - Modern toolchain and AI breakfast seminar with Eficode, AWS and HashiCorp
- 30.01.2025 - 30.1.2025 | Webinaari: Tehokkaampaa tuotantoa teollisuusyritykselle Fellowmindin Manufacturing Template -ratkaisulla
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Ready Solutions Oy - Aikasarjamallien ennusteiden testaus ja laadunvarmistus
- Kisko Labs Oy - Esteettömyysdirektiivi ja sen vaikutukset digitaalisiin palveluihin
- Kisko Labs Oy - Miksi saavutettavuus kuuluu kaikille ja miksi sen merkitys kasvaa jatkuvasti?
- Codemate - Tietoturvaa ja Hollywoodia: Vesse Saastamoinen yhdistää intohimonsa Codematella
- Codemate - Hannun polku IT-yrittäjyydestä Codematelle
- Codemate - UX-suunnittelija Tiina Nykänen ajautui tietämättään unelma-ammattiinsa
- Codemate - Jukka-Pekka eteni Codematella mobiilidevaajasta tiiminvetäjäksi
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |