KONE – Älykkäät hissit edellyttävät ohjelmoijalta luovaa järjestelmällisyyttä
Modernit ratkaisut kaupunkeihin ja rakennuksiin tarvitsevat nyt ja tulevaisuudessa valtavan määrän ohjelmointia, dataa ja näiden osaajia. KONE ja Rakettitiede ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2012.
Yksi Suomen kiinnostavimmista yritystarinoista aloitti vaatimattomana konepajana. Nyt KONE on alansa johtajia ja toimii yli 60 maassa. Yhtiö tuottaa hissien ja liukuportaiden lisäksi monia älykkäitä ratkaisuja maailman suurimpiin kaupunkeihin ja niiden rakennuksiin. Rakettitieteen ohjelmoijat ovat mukana vaativassa tuotekehitystyössä.
Tällä hetkellä KONEella työskentelee eri tiimeissä viisi Rakettitieteen ohjelmistokehittäjää, joilla on huippuosaamista muun muassa C/C++:sta, IoT:stä, pilviteknologioista ja käännösjärjestelmistä, kuten Yoctosta. Rakettitieteen konsultit työskentelevät muun muassa hissien ohjauslogiikan ja erikoishissien parissa.
Ammattimainen ohjelmoija välittää työstään
Linux-alustan Product Owner Robert Taylor KONEelta on ollut tyytyväinen Rakettitieteeseen. Hänen tiimissään työskentelee kaksi Rakettitieteen kehittäjää, joista toinen on ollut mukana jo vuosia ja toinen vastikään aloittanut.
Taylorin tiimi tuottaa KONEen eri tuotteisiin työkaluja, jotka ovat usein tavalliselle hissin käyttäjille näkymättömiä. Toisaalta ne osaltaan mahdollistavat muun muassa sujuvan kulkemisen, laadukkaan käyttäjäkokemuksen ja energiatehokkuuden. Tällainen rakennuksen älykkyys voi tarkoittaa esimerkiksi People Flow -ratkaisua, jossa tunnistautumisteknologiaa hyödyntävä aulaportti tilaa ihmiselle hissin valmiiksi ja tietää, mihin kerrokseen tämä on menossa.
“Sujuvuudella on äärimmäisen iso merkitys esimerkiksi yrityksille tilojaan vuokraaville rakennusten omistajille”, Taylor sanoo.
Modernien ratkaisujen kehitystyö on pitkäjänteistä ja vaatii tekijöiltä paljon.
“Rakettitieteen kehittäjä Hemmo Nieminen on ollut yksi avaintekijöistä tiimissämme. Hän on tuonut ideoita sekä tuotteeseen että tapoihin tehdä työtä ja ottanut roolia esimerkiksi scrum masterina. Tiimi tuntuu nauttivan hänen rauhallisesta tavastaan vetää projekteja”, Taylor kehuu.
“Johtajan näkökulmasta hän on itseohjautuva ja tietää yhteiset tavoitteet ilman erityistä ohjaamista.”
Taylor naurahtaa, että rehellisesti sanottuna hänelle on tärkeintä hyvät osaajat, ei niinkään firma, josta tekijät tulevat. Näin ajatellaan myös meillä Rakettitieteellä. Olemme ylpeitä osaajistamme – heistähän hyvä firma koostuu.
Robert Taylor sanoo Rakettitieteen varmistavan asioiden sujuvuuden kysymällä tasaisesti palautetta.
“Rakettitieteellä on ilmeisen hyvät sisäiset prosessit ja esimerkiksi avoimuutta palkoista, sillä he osaavat sitouttaa ihmiset. Asiakkaan näkökulmasta on hyvin merkittävää, että konsultit ovat tyytyväisiä ja haluavat jäädä meille”, hän sanoo.
Taylor kertoo, että hän arvostaa ohjelmistokehittäjässä asennetta ja sitä, että tämä välittää – oli kyse sitten työn laadusta tai prosessin sujuvuudesta.
“Siinä on iso ero, välittääkö ihminen oikeasti vai tekeekö hän vain. Kun mukana on oikeaa asennetta ja halua kehittää, on mahdollista saavuttaa paljon. Se on aika harvinaistakin. Tottakai myös luottamus ja luovuus ovat tärkeitä asioita. Parhaat tekijät erottaa juuri siitä, että he ajattelevat yksittäisiä työtehtäviä laajemmin ja kokoavat tekemistä yhteen”, Taylor sanoo.
Ohjelmoijan on hillittävä nokkeluuttaan
Ohjelmoijan työpöydällä KONEen tuotteiden älykkyys näkyy mutkikkaina haasteina.
Rakettitieteen kehittäjän Juhana Leiwon työtä on mahdollistaa, että hissit pystyvät keskustelemaan keskenään. Yhteistyö KONEen kanssa on alkanut loppukesästä 2020, ja se on tähän mennessä hänen pisimpiä asiakassuhteitaan.
“Ja parhaimpia”, yltyy Leiwo kehumaan. “Asiat, joiden kanssa työskentelen, ovat kohtalaisen monimutkaisia. Silti KONEella on yksi järkevimmin hoidetuista koodikannoista, joita olen nähnyt. Selvästi jotain on tehty oikein.”
Leiwo arvostaa sitä, että tehtävänannot ovat selkeitä ja niitä on rajoitettu määrä kerrallaan. Hyvän työjohdon ansiosta ohjelmoijat voivat keskittyä rauhassa siihen, mitä on juuri silloin työn alla.
“Työni on rauhallista tutkimista. Luen tarkkaan muiden koodia ja käyn askeleet läpi, ennen kuin kirjoitan merkkiäkään koodia”, Leiwo kertoo.
Kommentin takaa avautuu Leiwon laajempi filosofia koodaamiseen. Hyvin tehtynä tasokas tuotekehitystyö vaatii hänen mukaansa ohjelmoijalta kärsivällisyyttä ja kykyä pitää mielessään monta asiaa.
“Järjestelmää pitää ymmärtää, ennen kuin siihen tekee muutoksia. Ja jos kaikki ei mene ensimmäisellä yrittämällä oikein, on paljon nopeampaa saada bugin päästä kiinni, jos on malttanut selvittää, kuinka kaikki toimii”, Leiwo kuvaa.
“Kärsivällisyys näkyy siinäkin, että ohjelmoijan on osattava uppoutua toisen tekemään koodiin, vaikka se ei ensi näkemältä vastaisi tapaa, jolla itse haluaisi asiat tehdä. Yleensä on jokin syy, miksi asiat on tehty tietyllä tavalla.”
Tämän vuoksi pitkäaikaiset asiakassuhteet ovat arvokkaita: mitä pidempään ohjelmoija työskentelee saman asiakkaan kanssa, sitä paremmin hän ymmärtää kokonaisuutta ja voi ratkaista ja ennakoida spesifinkin alan haasteita.
Vaativinta on Juhana Leiwon mukaan olla aiheuttamatta lisää monimutkaisuutta järjestelmään.
“Koodarin pitää hillitä itseään, ettei tee liian nokkelaa koodia. Kehitysfilosofiani on: ymmärrä ensin, mitä muut ovat tehneet ja mitä minulta on pyydetty. Pidä kaikki se mielessä ja toteuta täsmällisesti se, mitä on speksattu. Ja kun toteutat, tee minimaalinen määrä monimutkaisia rakenteita”, Leiwo sanoo.
Kokonaisvaltainen tekeminen ja kommunikaatio takaavat laadun
Ohjelmoijia haastavat KONEen projekteissa myös erilaisten rakennusten arkkitehtuuri ja se, että ala on tarkkaan säännelty, koska liikkumisen on oltava aina turvallista.
Leiwo toteaakin, ettei ole hissien vaan koodaamisen asiantuntija. Siksi hän ei koodia lukiessaan tee olettamuksia, vaan kysyy rohkeasti neuvoa.
Myös Robert Taylor arvostaa hyvää kommunikaatiota ja kokonaisvaltaista työtapaa. Hän ei silti usko tuttuun sanontaan siitä, että ihmisen tulisi olla valmis kulkemaan “extra-maili”.
“Työn tekemisen tavan tulee olla niin ammattimainen ja pitkäjänteinen, ettei mitään extra-mailia edes tarvita. Osalle sen kaltainen kehitystyö ei vain sovi. Jos vaikkapa jättää asioita matkan varrella korjaamatta, löytää sotkun aina edestään”, Taylor sanoo.
“Ammattimaisuus näkyy siinä, että tekijä varmistaa prosessin aikana asioiden olevan hyvin ja järkevästi. Silloin tietää, että työn tuloksiin voi luottaa”, Taylor toteaa.
Ota yhteyttä – meillä on kokemuksen tuomaa näkemystä ja taitoa ratkaista visaisiakin haasteita!
Lue myös:
Rakettitiede tukee Suuntoa ydinliiketoiminnan äärellä
Suosittelija:
“Rakettitieteellä on ilmeisen hyvät sisäiset prosessit ja esimerkiksi avoimuutta palkoista, sillä he osaavat sitouttaa ihmiset. Asiakkaan näkökulmasta on hyvin merkittävää, että konsultit ovat tyytyväisiä ja haluavat jäädä meille”
Robert Taylor, Product Owner, KONE
Tiedot
Tilaaja: | KONE |
Ajankohta: | 2012 - |
Toimittajan yhteyshenkilö: |
Timo Jaakola |
Lisätietoja
Tagit
Liiketoimintaprosessi
Tuotekehitys ja suunnittelu |
Erikoisosaaminen
IoT | |
Ohjelmistokehitys |
Teknologia
C | |
C++ | |
Python | |
Linux |
Tarjonnan tyyppi
Konsultointi |
Omat tagit
Rakettitiede - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Marietta Johansson
Rakettikauppias / Rocket Accelerator
Vastuullani on Rakettitieteen asiakkaiden ja kehittäjien tarpeiden ja toiveiden yhteensovittaminen, liiketoiminnan uudistaminen sekä strategia. Olen mukana kehittämässä myös .. | |
marietta@rakettitiede.com +358 40 520 3100 |
|
Rakettitiede - Muita referenssejä
Rakettitiede - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Frends iPaaS - Technical Community Manager
- Druid Oy - Myyjä - hunter-henkinen tekijä, joka saa tuloksia aikaiseksi!
- Laura - Järjestelmäasiantuntija, Millog Oy Pansio
- Laura - Signaalinkäsittelijä
- Nordea - Senior IT Analyst with Mainframe Experience / Cards Technology Requirements and Analysis Team
- Sysart Oy - Kokeneita ohjelmistokehittäjiä Helsinkiin tai Ouluun
- Laura - Director, Risk
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- Hellon - Redefining Digital Insurance for Vodafone
- Agenda Digital - Fican.fi WordPress-verkkosivut
- Red & Blue Oy - Taivalkosken uusi saavutettava ja erottuva verkkopalvelu
- Hion Digital Oy - Vauvan ja vanhemman matkassa – Verkkosovellus, jonka sisältö mukautuu elämäntilanteeseen
- Verkkovaraani Oy - Uudet kotisivut Talin ja Ruusulan keilahalleille
- S1 Networks Oy - Pitäiskö teidän hankkia parempi netti?
- Altoros Finland Oy - Automaattinen kestävyysraportointityökalu CSRD siirtymää varten / Sustashift
Tapahtumat & webinaarit
- 15.01.2025 - Datavastuullisuuden valmennus: hanki valmiudet vastuulliseen datan ja tekoälyn hyödyntämiseen
- 15.01.2025 - SaaS-klubi: Myyntivetoinen kasvu
- 23.01.2025 - Generatiivisen tekoälyn hyödyt liiketoimintajohtajalle
- 29.01.2025 - Modern toolchain and AI breakfast seminar with Eficode, AWS and HashiCorp
- 30.01.2025 - Suuri Rahoitusilta
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Aveso Oy - Kestävää tulevaisuutta rakentamassa teknologian avulla – IFS ESG-työkalut integroituna järjestelmään
- Identio Oy - Web Applications: How We Build Minimum Lovable Products in 2025 – Launching the Product
- Kisko Labs Oy - Ideasta innovatiiviseksi ohjelmistoksi ja menestyväksi liiketoiminnaksi
- Timeless Technology - Tempmate dataloggerit äärimmäisten lämpötilojen mittaamiseen.
- Efima Oyj - Vastuullisuusjohtaminen on liiketoiminnan johtamista – Muista nämä 10 asiaa, kun valitset työkalua kestävyysraportointiin
- Nordea - Mietteitä Nordean graduaattiohjelmasta
- Kisko Labs Oy - Hackathonien haasteet ja ratkaisut: reiluuden ja tuloksellisuuden tavoittelu
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |