Mistä on hyvä tiimi tehty?

Meillä Contribytellä päätettiin, että tämän vuoden neljännen neljänneksen yhdeksi teemaksi otetaan sekä blogeissa, videoissa että markkinoinnissa tiimien kehittäminen. Tästäpä seurasikin sitten toimitusjohtajalta nakki, että pitää kirjoittaa blogeja tiimien parantamisesta. Mistä hyvät, tai jopa loistavat tiimit sitten on tehty? Mikä johtaa tiimien menestykseen tai hyvään tiimityöhön? Mitä asioita tiimeissä voidaan ottaa huomioon kun mietitään oman yhteistyön parantamista?
Challenge accepted
Kun sitten otti tyhjän aanelosen eteen ja jyrsi kynän teräväksi, tulikin yllättävän tyhjä olo päähän. Mitä se hyvä tiimi oikeastaan sitten tarkoittaakaan? Olen itse johtanut projekteja ja tiimejä 20 vuotta, ja nyt viimeiset 2 vuotta toiminut ketterien tiimien valmentajana. Kyllähän minun pitäisi se tietää! Kokeneille tiimien vetäjille käykin varmaan niin, että paljon tuosta “hyvä tiimi” -jutusta on vaistonvaraista. Tiimin ilmapiiri, sen käyttämät toimintatavat, tavoitteet, ne kaikki tulee aika lailla luonnostaan ihmisille, jotka ovat menestyksekkäästi olleet team lead -asemassa ja saaneet hyviä tuloksia aikaan. Haaste olikin siinä, että miten tuon sisällä olevan tiedon saa jonkinlaiseen muottiin, josta voisi alkaa julkaista sitä muille?
Hyvän tiimin malli
No, pari päivää siinä meni muiden töiden ohessa, mutta kyllä jonkinlainen malli syntyi – kiitos muiden contribyteläisten ahkeran kommentoinnin! Tämä oli meidän sisäisessä keskustelussa asia, johon todella innokkaasti otettiin kantaa!
Selitän kuvaa vähän. Kuvan vasemmalla puolella on kolme pääkohtaa, jotka johtavat jo sinänsä hyviin tuloksiin: johtajuus (Leadership), hyvä tiimihenki (Team Spirit) ja tietoisuus (Awareness). Tietoisuus sisältää hyvän ymmärryksen tilanteesta ja asiakkaiden tarpeista.
Kuvan oikealla puolella taas on asioita, jotka ovat pitkällä tähtäimellä tärkeitä. Ylimpänä on tiimin kyky hallita työkuormaa ja kykyjään niin, että töitä on mukava jatkaa hamaan tulevaisuuteen (Sustainability).
Toiseksi ylimpänä on muiden auttaminen (Helping others). Tätä täytyy ehkä hieman jo tässä vaiheessa perustella: hyvä tiimi pystyy auttamaan muita tiimejä tai henkilöitä organisaatiossa, ja saa näin koko organisaation tulokset paremmiksi. Mitä tapahtuu siinä sivussa? Aivan – tiimin vaikutusvalta organisaatiossa kasvaa. Se pystyy vaikuttamaan laajemmin esimerkiksi siihen, miten organisaatio toimii, miten asiakkaita kuunnellaan, mitä työkaluja se käyttää ja mihin suuntaan tuotteita kehitetään.
Ja lopuksi – tiimin jatkuva kyky tuottaa loistavia tuloksia. (Continuous Great Results) Tämä lienee itsestäänselvää: hyvä tiimi pystyy kyllä jatkuvasti toimittamaan tuloksia, jotka ihastuttaa asiakkaat ja stakeholderit. Joskus saattaa tulla hikka, mutta se on poikkeustapaus – ja siihen pyritään nopeasti reagoimaan.
Hyvän tiimin akselit
Tässä mahtavan tiimin ajatusmallissa on vielä kolme akselia. Johtajuudesta hyviin tuloksiin on yksi. Asiakas ja tilannetietoisuudesta muiden auttamiseen on toinen. Ja kolmas on tiimihengestä jatkuvuuteen. Nimesin nämä akselitkin vielä “Everyone is a Leader”, “Curiosity to Influence” ja “Fun to Grow”.
Meillä tuli jo sisäisestikin kommentteja, ettei tällaisia täydellisiä tiimejä ole maailmassa olemassakaan (Paitsi jos ne on Alieneita).
Joo, onhan se totta. Tämän ajatusmallin tarkoituksena onkin toimia keskustelun aloituksena, ja ehkä myös auttaa meitä valmentajana ja tiimejä joita autamme, miettimään missä olisi suurimmat mahdollisuudet parantaa tiimin toimintaa.
Tuo mind map ei päättynyt toki tuohon, vaan noissa jokaisessa kuudessa alikohdassa oli vielä paljon avattavaa. Tarkoitus onkin tulevissa blogeissa tämän loppuvuoden aikana avata hyvän tiimin ominaisuuksia vielä lisää. Palatkaahan lukemaan ajatuksiamme tässä parin viikon sisällä!