Miten konsulttiarki eroaa tuotetalossa työskentelystä?
Kun kokenut kehittäjä miettii uutta suuntaa uralleen, vaakakupissa on usein inhouse-rooli tuotetalossa tai konsultointi. Rakettitieteilijöiden joukossa on monta tekijää, jotka ovat vaihtaneet pitkän tuotetalouran konsultin kenkiin. Miten heidän valintansa syntyivät ja millaista arki on nyt?
Konsultointiin vaihtamisessa mietityttävät usein työn luonteeseen, kuten sen vaativuuteen tai yksinäisyyteen, liittyvät asiat. Aiheuttavatko vaihtuvat asiakkuudet ja tiimit irrallisuuden tunnetta? Kasvaako vastuu omasta työstä holtittomasti? Mihin oikeastaan kuulun, ja kuka auttaa haastavien tilanteiden äärellä?
“Konsultointi ei ollut itselleni ykkösvaihtoehto”, kertoo Perttu Keskinen, (rakettitieteilijä #43) sulautettujen järjestelmien ohjelmistokehittäjä, joka vaihtoi 11 vuotta kestäneen uran tuotetalossa konsultointiin Rakettitieteellä vuonna 2020.
Tuotetalossa Perttu oli omaksunut vaikuttavaa syväosaamista, mutta osaamisen laajentaminen ja uudet tuulet houkuttelivat. “Vuosien varrella olin saanut rinnalle muita vastuita, jotka olivat kyllä mielekkäitä, mutta veivät tilaa varsinaisesta ohjelmistokehittämisestä”, hän sanoo.
Pertun tarina on rakettitieteilijöiden parissa verrattain yleinen. Toive keskittyä kokeneena ohjelmistokehittäjänä haastavien ongelmien ratkomiseen ja koodaamiseen on lisännyt kuupukujen määrää emoaluksen eteisessä.
“Huomasin kaipaavani takaisin perusasioiden ja koodaamisen äärelle”, Perttu kertoo.
Toisaalta konsultointiin vaihtaminen tuotetalosta voi jännittää, koska alaan vaikuttaa herkemmin esimerkiksi taloussuhdanteiden vaihtelu.
“Kun etsin uutta työpaikkaa, jännitin konsultointia, koska ajattelin sen olevan jotenkin epävakaampaa ja turvattomampaa”, kertoo mobiilikehittäjä Sergey Alto (rakettitieteilijä #45). “Olin täysin väärässä. Konsultoinnissa on niin paljon etuja ja hyviä puolia, joita en ollut koskaan aiemmin ajatellut”, hän kertoo nyt kolmen konsulttivuoden jälkeen.
Millä tavalla (työ)elämä sitten muuttuu, kun vaihtaa tuotetalosta konsultoinnin pariin?
“Konsultointi on ollut täyden kympin valinta itselleni.” – Petri
“Ei työarki mielestäni eroa kummoisesti siitä, kun työskentelin eri tuotetaloissa. Nyt mukavana ekstrana on se, että Raketin tukijoukot etsivät minulle uusia hommia, jos nykyinen toimeksianto loppuu. Tuotetalossa tuo olisi tarkoittanut uuden työnantajan etsimistä.
Konsultointi on ollut täyden kympin valinta itselleni”, toteaa kolme vuotta Raketissa viihtynyt Petri Harri (rakettitieteilijä #51), joka kuvailee itseään “sulautettujen järjestelmien sekatyömieheksi”.
Millaisia havaintoja nämä kolme rakettitieteilijää ovat konsulttiarjessaan tehneet? Kokosimme huomiot yhteen, jotta sinun ei tarvitsisi miettiä akuankkana pää pyörällä, valitako rahat vai kolmipyörä vai konsultointi.
Neljä asiaa, jotka muuttuivat tuotetalosta konsultointiin vaihtaessa
#1 Konsultilla korostuneempi vastuu omasta työstään – hyvällä tapaa
Kuten Petri mainitsi, arki konsulttina eroaa suhteellisen vähän tuotetalossa sulautettujen järjestelmien parissa työskentelystä. “Samalla tavalla täällä on asiakkaalla määritelty tavoitteet, jotka täytyy saavuttaa. Arjen ydin ei sinänsä ole muuttunut, varsinkin kun asiakassuhteet Raketissa ovat verrattain pitkiä ja asiakkaaseen pääsee tutustumaan kunnolla”, Petri kertoo.
Se, mikä arjessa on muuttunut, on korostunut vastuu työn tuloksesta.
“Konsulttina minun täytyy periaatteessa lunastaa olemassaoloni tarpeellisuus asiakkaalle joka päivä”, Petri sanoo. Tämä on hänen mielestään vain hyvä asia.
“Työ on enemmän omissa käsissäni ja joudun lunastamaan asiakkaalle tekemäni lupaukset myös itselleni. Toki perinteisessä työsuhteessa tein – ja tekisin edelleen – parhaani, mutta konsulttina toimiessa tähtään hieman korkeammalle askelmalle”, hän jatkaa.
Korostuneen vastuun kanssa kulkee käsi kädessä myös tilinauhan saldo. Kolmikosta kaikki kertovat Raketin laskutukseen perustuvan palkkamallin mukaan saatavan korvauksen olevan keskimäärin tuotetaloja korkeampi. “Oma kädenjälki näkyy suoraan palkkapussissa”, Petri sanoo.
#2 Osaamispankki karttuu kattavammin ja nopeammin
“Yksi parhaista asioista konsultin työssä on osaamisen kehittyminen lyhyessä ajassa hyvinkin monipuolisesti”, Sergey sanoo.
Osaamispankki karttuu kattavasti, koska asiakkaiden toimialat, tuotteet, tiimit ja tavoitteet vaihtelevat. “Aiemmin olin sidottu tiettyyn tuotteeseen, uusien tekemiseen ja vanhojen parantamiseen. Vaikka nyt asiakkailla on tietysti samankaltaiset tarpeet, on konsulttina laajemmat mahdollisuudet työskennellä eri asiakkaiden kanssa vaihtamatta työnantajaa”, Petri kertoo.
Raketin konsulttien pöydälle tulevat haasteet ovat myös keskimääräistä kimurantimpia, sillä asiakkaat palkkaavat konsultin usein juuri heidän kovan osaamisensa takia.
Myös ongelmanratkaisutaidot hioutuvat, kun täytyy ottaa haltuun lyhyessä ajassa isojakin kokonaisuuksia. Uteliaalla asenteella pääsee onneksi jo melko pitkälle.
“Jos aiemmin olin tuotetalossa se, jolta kysyttiin, miten jotkin asiat toimivat, nyt konsulttina rooli on kääntynyt toisin päin, kun itse kyselee ja opettelee uutta”, Perttu sanoo.
#3 Enemmän apua ja tukea tiukkoihin mutkiin
Konsultti ei ole Raketissa koskaan yksin. Tukena on taustajoukot, joiden läsnäolo luo turvallisuutta työn jatkuvuuteen liittyen.
Rakettikauppiaat pitävät huolta, että konsulteilla on kädet täynnä mielekästä ja sopivan haastavaa puuhaa.
Rakettitieteilijä voi aina ilmaista toiveensa toimeksiannon vaihdosta ja aloittaa keskustelun myynnin kanssa. Myynti tekee parhaansa, jotta kaikki osapuolet pysyvät tyytyväisinä.
“Jos tuotetalossa päivittäiset hommat alkoivat maistua puulta, vaihtoehto oli käytännössä vaihtaa työnantajaa. Siinä on ihan erilainen iso riski, kun jää yksin uusia töitä etsiessä. Nyt tukena on myyntitiimi, joka auttaa etsimään uutta toimeksiantoa, jos sellaista kaipaa”, sanoo Petri.
Sergey nyökyttelee: “Se tuo joustavuutta ja turvaa arkeen.”
Jos – ja kun – konsultille tulee eteen uudelle asiakkaalle vaihtaminen, tukee myynti tässäkin.
“Ennen Raketille tuloa jännitin, stressaakohan toimeksiantojen välillä vaihtaminen, kun ympäristö, tiimit ja teknologiat muuttuvat. Tässä onneksi myynti on apuna ja valmistelee sekä asiakkaan että minut”, Sergey kertoo.
Asiakkaalle on tarjolla esimerkiksi konsultin käyttöopas, jossa on infoa siitä, miten yhteistyö saadaan sujumaan mahdollisimman hyvin. “Tätäkin huolehdin ihan turhaan, koska eivät toimeksiannot vaihdu niin usein kuin kuvittelin”, Sergey hymyilee.
Kun konsultoinnin pariin lähtee, on otettava tietoinen riski, että joskus toimeksianto päättyy itsestä riippumattomista syistä. “Tuolloin on helpottavaa tietää, että kaikki vastuu ei ole vain omilla harteilla enkä ole haastavassa tilanteessa yksin. Tuo turvaa, että on myynti tukemassa”, Petri kertoo.
Ennen uuden toimeksiannon löytymistä voi konsultti istua hetken penkillä ilman projektia. Raketin laskutukseen perustuvassa palkkamallissa se tarkoittaa eroa taloudelliseen toimeentuloon.
Perttu oli haastattelun aikaan ollut muutaman kuukauden penkillä vailla laskutettavaa duunia (jutun julkaisuviikolla solmittiin uusi toimeksianto), mutta mieli oli silti rauhallinen. “Konsulttina täytyy varautua siihen, että tämä tilanne voi tulla eteen koska vain. Samalla tiedän, että myyntitiimi paiskii kovasti töitä, jotta minulle löytyy uutta hommaa”, hän kertoo.
#4 Yhden tiiviin työyhteisön sijaan kaksi ammatillista kotia
“Minulla on konsulttina kaksi ammatillista kotia: Rakettitiede ja asiakkaani tiimi”, Sergey toteaa.
Rakettitieteilijät ja konsultit ovat yksilöitä eikä “yksi koko sopii kaikille” -vaihtoehtoa työkulttuurin suhteen ole tarjolla. Siksi esimerkiksi työyhteisöön kuuluminen on osalle yhdentekevää, kun taas toisille merkittävä palanen työhyvinvointia.
“Olen sosiaalinen persoona, joten ennen konsultiksi siirtymistä pohdin, olenko asiakkaalla jotenkin irrallinen osa heidän tiimiään. Jäisinkö jotenkin ulkopuolelle tai kokisinko yksinäisyyden tunnetta?” Sergey muistelee.
Asia on kaikkea muuta. Sergey on ollut nykyisessä asiakkuudessaan jo muutaman vuoden ja päässyt osaksi yrityksen ja tiimin toimintaa tuplapikkujouluja myöten. “Tiimini koostuu muista konsulteista sekä asiakkaan työntekijöistä, joten asiaan on varmasti totuttu. Ei sitä arjessa mieti, kuka maksaa kenenkin palkan”, Sergey kertoo.
On totta, että konsultille emoalus saattaa jäädä arjessa hieman etäisemmäksi. Rakettitieteilijät työskentelevät päivittäin asiakkailla, ja on jokaisen omasta toiveesta ja tarpeesta kiinni, miten paljon haluaa osallistua Raketin omaan toimintaan. “Täällä ei ole niin tiivistä työyhteisöä, mutta mahdollisuuksia osallistua tarjotaan kyllä. Itse tykkään tehdä etänä, mutta tapaan silti muita rakettitieteilijöitä tapahtumissa tai toimistolla käydessä”, Perttu kertoo.
“Ihmisten väliset suhteet ovat kaikkialla samanlaisia. Jos niihin itse panostaa, tulee myös kohdatuksi ja on mahdollista muodostaa hyviä ihmissuhteita, jotka tekevät työarjesta mukavampaa”, Sergey toteaa lopuksi.
Mitä sanoisit kaltaisellesi kehittäjälle, joka pohtii, kannattaisiko konsultoinnin pariin hypätä?
“Konsultoinnissa on paljon enemmän hyviä juttuja kuin osasin odottaa. Asiat, joista olin huolissani olivat aivan turhia. Ei se ole niin kamalaa kuin miltä vaikuttaa”, Sergey hymyilee.
Haluatko kuulla lisää siitä, millaista on olla konsulttina kahden kulttuurin välissä? Kuuntele Lähtijät-podcastin jakso, jossa äänessä myös konsulttimme Janne (rakettitieteilijä #55) ja Nicce (rakettitieteilijä #65).
Lue myös:
Oman onnensa seppä ja muita myyttejä konsulteista
Työn merkityksellisyys – mitä väliä, kun olen niin masseissa?
Lisätietoja
Tagit
Omat tagit
Rakettitiede - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Marietta Johansson
Rakettikauppias / Rocket Accelerator
Vastuullani on Rakettitieteen asiakkaiden ja kehittäjien tarpeiden ja toiveiden yhteensovittaminen, liiketoiminnan uudistaminen sekä strategia. Olen mukana kehittämässä myös .. | |
marietta@rakettitiede.com +358 40 520 3100 |
|
Rakettitiede - Muita referenssejä
Rakettitiede - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Laura - Hankinta-asiantuntija, tietohallinto
- Laura - Development Manager, Operations
- Laura - ICT-asiantuntija
- Laura - IT Manager
- Nordea - Senior Fullstack Developer
- Innofactor Oyj - Business Architect
- Laura - Cloud Engineer
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- SD Worx - Kehitystyö SD Worxin kanssa takaa Clas Ohlsonille parhaat palkanmaksun prosessit kasvun tiellä
- Digiteam Oy - Case Esperi Care Oy: Ketterä kumppanuus vei Esperin verkkosivu-uudistuksen maaliin sujuvasti ja aikataulussa
- Kisko Labs Oy - Howspace Hub - Mukautuva oppimisen hallintajärjestelmä kasvaviin oppimisalustavaatimuksiin
- Kisko Labs Oy - Sanoma Pro: Multimediasisältöjen hallinnan uudistaminen
- Kisko Labs Oy - Svean helppokäyttöinen palvelu asiakkaan verkko-ostosten hallintaan
- Kisko Labs Oy - Yhtenäinen käyttöliittymä luovien alojen ammattilaisille
- Codemate - Digitaalisen murroksen nopeuttaminen Flutterin avulla
Tapahtumat & webinaarit
- 27.11.2024 - Green ICT -ekosysteemitapaaminen III: Ohjelmistojärjestelmien virrankulutuksen mittaaminen ja kasvihuonepäästöjen arviointi
- 27.11.2024 - Digitaalisen asiakaskokemuksen uusi aikakausi
- 28.11.2024 - Webinaari: Keskity myyntityön laatuun!
- 28.11.2024 - Copilot-webinaari – Mielekkäämpää tietotyötä turvallisesti
- 04.12.2024 - Kuinka oikea matka- ja kululaskujärjestelmä tehostaa prosesseja?
- 05.12.2024 - Green ICT VICTIS -hankkeen kick off -tilaisuus
- 15.01.2025 - Datavastuullisuuden valmennus: hanki valmiudet vastuulliseen datan ja tekoälyn hyödyntämiseen
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Zimple Oy - Pipedrive vai Hubspot? Kumpi kannattaa valita?
- SC Software Oy - Jatkuvat palvelut – asiakaslähtöistä kumppanuutta projekteista ylläpitoon
- Timeless Technology - Ohjelmoitavat logiikat (PLC): Ratkaisevat työkalut automaatioon ControlByWebiltä.
- Kisko Labs Oy - Heroku: Ohjelmistokehittäjän ykköstyökalu skaalautuvien sovellusten rakentamiseen
- SD Worx - Näin luot vakuuttavan Business Casen palkkahallinnon ulkoistukselle
- Timeless Technology - Kyberriskien tunnistaminen Profitap IOTA verkkoanalysaattorin avulla.
- GidiUp Oy - Ai hitto -päivä: Kun sesonki pääsee taas yllättämään
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |