Miten pörssiyhtiö voisi onnistua itseohjautuvuudessa?
The big ”why”
Miksi organisaation kannattaisi edes pyrkiä itseohjautuvuuteen? Onko siitä saatava (taloudellinen) hyöty riittävä, jotta toimintamallia kannattaisi viedä eteenpäin. Siksi ensin on pohdittava, mihin itseohjautuvuus vaikuttaa. Näitä esimerkiksi voisi olla projektien/töiden läpimenonopeus, kommunikoinnin ja vuorovaikutuksen helpottuminen tai tuottavuuden kasvu.
Toimialariippuvuuden romuttaisin heti, koska toimiala ei ohjaa yritystä yhtä paljon kuin toimintatapa. Siis toimintatapaspesifiyteen vedoten itseohjautuvuus joko sopii tai ei. Huomioitavaa on, että toimintatapa perustuu strategiseen päätökseen, joten jos oikein haluaa itseohjautuvaksi korporaatioksi, on ymmärrettävä matka nykyhetkestä haluttuun toimintatapaan ja varauduttava sen vaatimaan työhön. Joillekin se on kohtuu luontevaa ja itseohjautuvuus lutviutuu kuin itsestään jo olemassa olevaan toimintatapaan. Jos näin ei kuitenkaan ole, niin hei, eihän se vaadi kuin vähän enemmän aikaa ja duunia.
Osastokohtaiset erot
Iso aihio on miettiä, miten itseohjautuvuus sopii eri toimintoihin. Toimenkuvissa, joita määrittää tavoitteellisuus, itseohjautuvuus istuu hyvin. Sen sijaan suorittaviin töihin sitä on soviteltava, muttei sekään ole mahdotonta. Muistelen, että Finnair ohjeisti lentohenkilökuntaansa toimimaan tilanteen vaatimalla parhaalla tavalla: näin se luotti asiakaspalveluhenkilöstönsä taitoon toimia jokaisessa tilanteessa yksilöllisesti. Jotta itseohjautuvuudesta saa sille asetetut tavoitteet irti, se on muokattava osasto- ja henkilökohtaisesti.
Väitän, että onnistuakseen itseohjautuvuus on lanseerattava jokaiselle osastolle sen tavoitetta palvelevassa muodossa. On vastattava kysymykseen: ”mitä itseohjautuvuus tarkoittaa meille?” Jonkin sortin osastokohtaisen määrittelyn kolikon kääntöpuolena on tasapuolisuuden kokemus. Riskinä on, että ”tolla osastolla tehdään noin ja meillä näin.” Tasapuolisuutta ei ole, mutta se tuntuu varmalta, että mikäli saadaan luotua onnistunut itseohjautuvuus osastolla, kasvatetaan osastojen välistä eriarvoisuuden tunnetta.
Itseohjautuvuus – ilo vai kauhu?
Itseohjautuvuuden suurimpana haasteena pidän sitä – organisaation koosta riippumatta – että se toimii ihmisille eri tavoin. Siksi sen suunnittelu ja johtaminen vaatii selkeää mallia ja koko henkilöstön sitoutumista. Joitakuita itseohjautuvuus motivoi toimimaan aloitteellisemmin ja tavoitteellisesti; toisia ”vapaus” ja ”raamittomuus” kauhistuttaa.
Itseohjautuvuuden onnistunut toteuttaminen käytännössä vaatii esimieheltä paljon. Hänen tulee ymmärtää itseohjautuvuuden tavoitteet ja mittarit ja ymmärtää, mitä se tarkoittaa omalle tiimille ja erityisesti, miten se tulee toteuttaa, jotta saadaan onnistumisia. Itseohjautuvassa organisaatiossa kukaan ei ole ”vaan töissä täällä.” Esimiehen on oltava läsnä – ihan niin kuin nytkin.
Olennaista on ymmärtää, että jokainen työntekijä on mestari omalla tontillaan ja että itseohjautuvuus ei ole pakote, vaan positiivinen puskuri. On luotettava ja annettava työntekijälle raamit ratkaista eteen tulevia asioita. Näin itseohjautuvuudella innovatiivisuus ja asiakaskokemus saattavat vahvistua – ja ehkä työmotivaatiokin, koska työntekijä saa arvostusta osakseen omana ammatillisena itsenään.
Haasteena mitattavuus
Jos et itse ole pörssiyhtiön pääomistaja tai edes iso dirigga, millä perustelet itseohjautuvuuden? Siksi on hyvä pohtia tavoitteiden ja toteutuksen rinnalle mittarit. Itseohjautuvuus ei ole itseohjautuvasti tuottoa ja hyötyä toteuttava trendi. Haasteena on, että asiat, joita mitataan, ovat kauaskantoisia eikä aivan selkeitä. Siksi, kun pohtii haettuja hyötyjä, on syytä miettiä lyhyen ja pitkäntähtäimen mittareita, kvanti- ja kvalitatiivisia menetelmiä käyttäen. Ei sen pomon takia vaan itseohjautuvuuden.
*
Itseohjautuvuus toimii isossakin organisaatiossa, jos olemassa oleva toimintatapa ei aseta rimaa liian korkealle. Käytännössä itseohjautuvuus edellyttää osastokohtaista suunnittelua ja työntekijäkohtaista lanseerausta. Esimiehillä on suuri rooli, kuten kaikissa (toimintatapa)muutoksissa. Hyötyjen mitattavuus tuo vahvistusta tekemiseen ja palkitsee lähes itseohjautuvasti.
Lisätietoja
Tagit
Liiketoimintaprosessi
Tietohallinto |
Erikoisosaaminen
Ketterät menetelmät | |
Ohjelmistokehitys |
Toimialakokemus
IT |
Tarjonnan tyyppi
Konsultointi | |
Koulutus |
Contribyte - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Contribyte - Muita referenssejä
Contribyte - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Laura - Java-kehittäjä
- Laura - Systems Specialist, ajoneuvot
- IsoSkills Oy - Open application: Data Engineer, Finland
- Nordea - Sr IT Analyst - Adobe/SAS Marketing Automation
- Nordea - Senior IT / Business Analyst with technical background - Finland, Nordea Payments
- Nordea - Senior IT Analyst, Finnish language required
- Laura - DevOps Engineer
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- Advania Finland Oy - Turun kaupunki valjastaa digitaaliset ratkaisut palvelemaan strategiaansa
- Sulava Oy - Fondia vahvistaa tekoälyn hyödyntämistä Microsoft Copilotilla
- Druid Oy - International House Turku: Ajanvarauspalvelu
- Symbio - Taxi Point Oy
- Valve - Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan verkkopalvelun siirto WordPressiin
- Valve - Eezy Valmennuskeskuksen verkkokauppa-uudistus
- Valve - Danonen Nutricia ja Aptaclub -brändien sivustot
Tapahtumat & webinaarit
- 06.11.2024 - Webinaari: Future-Proof Your Data Infrastructure with Azure
- 13.11.2024 - Rakettiwebinaari: ohjelmistotestaus ja sen tulevaisuus
- 13.11.2024 - Miten palvelumuotoilu poistaa epävarmuutta digi-investoinneista?
- 14.11.2024 - RoimaDay 2024
- 14.11.2024 - Verkkolaskufoorumin syysseminaari 2024
- 19.11.2024 - The Future of Software - Embracing Collaboration in an AI-Powered World
- 19.11.2024 - Tehokkuutta ja säästöjä low-code-ratkaisuilla
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Innofactor Oyj - Tunnista ja digitalisoi hiomattomat prosessit Power Platformin avulla
- SD Worx - Oletko etuoikeutettu työskentelemään jonkin asian parissa, jolla on todellinen tarkoitus ja merkitys?
- SD Worx - HR ja tekoäly – usein kysytyt kysymykset
- Timeless Technology - Verkon luotettavuuden varmistaminen: Ota käyttöön Perle Systemsin teollisuustason 4G ja 5G reitittimet!
- Efima Oyj - Hyvästi turhat klikkailut: Näin moderni järjestelmä tehostaa myyntityötä erikoistavarakaupassa
- SC Software Oy - SC Softwaren uratarinat: Joel Ollikainen, konsultti
- Softlandia Oy - Sovelletun tekoälyn insinöörien esiinmarssi ja tekoälyosaamisen muutos
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |