Neljä tapaa toteuttaa mobiilimaksaminen sovelluksessa
On useita tapoja toteuttaa mobiilimaksaminen sovelluksessa ja jokainen niistä sopii hiukan eri tilanteisiin. Mobiilihanketta suunniteltaessa on hyvä tiedostaa nämä eri vaihtoehdot ja jokaisen vaihtoehdon tuomat edut ja rajoitteet. Parhaissa tapauksissa eri maksuvaihtoehtoja voidaan yhdistää, jolloin jokaiselle sovelluksen käyttäjälle löytyy se sopivin maksutapa.
Uskomme, että lähitulevaisuudessa mobiilimaksaminen tulee syrjäyttämään perinteisen korttimaksamisen kokonaan. Vincit on ollut jo vuosia edelläkävijä mobiilimaksujen toteuttamisessa. Sovelluksillamme maksetaan jo nyt esimerkiksi tuhansia pikaruokatilauksia, autopesuja ja pysäköintejä päivittäin. Ja mikä tärkeintä, sovellusten käyttäjät rakastavat sitä helppoutta, että lompakkoa ei tarvitse jokaisessa välissä kaivaa taskusta.
Apple Pay ja Google Pay
Sekä Google että Apple tarjoavat molemmat oman täysin mobiilin maksutavan: Google Payn ja Apple Payn. Niissä käyttäjä aluksi lisää omistamansa maksukortin mobiililaitteen lompakkoon. Tämän jälkeen kortti on käytettävissä niin kaupassa maksupäätteellä tehtävissä lähimaksuissa, mutta myös verkossa ja mobiilisovelluksissa tehtävissä ostoissa.
Näiden ratkaisujen ehdoton etu on erinomainen käyttökokemus ja maksamisen turvallisuus. Näin se esimerkiksi toimii käytännössä: Käyttäjä valitsee ostettavan tuotteen mobiilisovelluksessa, valitsee Apple Payn maksutavaksi, ja tämän jälkeen käyttäjä yksinkertaisesti hyväksyy oston sormenjäljellään tai kasvontunnistuksella.
Ostaminen on siis erittäin helppoa ja nopeaa. Maksukortin numeroa tai voimassaoloa ei tarvitse täyttää, eikä maksua tarvitse hyväksyä nettipankissa, vaan maksun vahvistus perustuu vahvaan biometriseen tunnisteeseen. Käyttäjän ei myöskään tarvitse poistua ostamisen aikana sovelluksesta, vaan kaikki tapahtuu sovelluksen sisällä.
On kuitenkin hyvä tiedostaa että kaikki pankit eivät välttämättä vielä tue Google Pay:ta ja Apple Pay:ta. Tästä syystä useimmiten sovellukseen on järkevää toteuttaa myös jokin muu maksuvaihtoehto, jotta kaikilla käyttäjillä on varmasti mahdollisuus tehdä ostoja.
In-app ostot
In-app ostot ovat hyödyllisiä jos sovelluksessa myydään virtuaalisia hyödykkeitä, esimerkiksi maksu voi avata uuden toiminnon sovelluksessa, tai vaikkapa uuden tason pelissä. On myös hyvä huomioida että esimerkiksi Applen kohdalla tämä myös ainoa sallittu tapa myydä virtuaalisia hyödykkeitä, eikä tätä rajoitusta voi kiertää.
Apple ja Google ottavat tästä maksuliikenteestä oman siivunsa, joka vaihtelee hieman riippuen siitä mitä ollaan ostamassa. Esimerkkinä Apple: kertaluonteisista ostoista otetaan 30 % komissio, kun taas tilauksista otetaan ensimmäisenä vuonna 30 %, mutta jos asiakas sen jälkeen jatkaa tilausta, Applen osuus tippuu 15 %:iin.
Kun In-app ostaminen on toteutettu sovellukseen, niin ostaminen on käyttäjälle erittäin helppoa. Käytännössä käyttäjä valitsee sovelluksesta ostettavan tuotteen, ja hyväksyy maksun Apple tai Google-tilillään. Maksu veloitetaan myöhemmin automaattisesti tiliin liitetyltä maksukortilta.
Maksukortti
Maksukortin hyväksyminen maksutapana on kaikkein joustavin vaihtoehto toteuttaa maksaminen sovelluksessa. Se tarjoaa yleispätevän ratkaisun, jota kaikki sovelluksen käyttäjät voivat varmasti hyödyntää, kunhan heillä vain on maksukortti taskussaan.
Maksukortin lisääminen voidaan tehdä laitteen kameran avulla, siten että käyttäjä kohdistaa kameran maksukorttiin ja kortin tiedot päivittyvät sovellukseen automaattisesti. Siten käyttäjä ei tarvitse syöttää niitä käsin, joka on usein työlästä.
Useissa tapauksissa käyttäjän maksutiedot tiedot voidaan tallentaa myöhempää käyttöä varten siten, että toistuvissa maksuissa maksukorttia ei tarvitse syöttää uudelleen. Tämä parantaa sovelluksen käyttökokemusta huomattavasti ja helpottaa ja nopeuttaa ostamista jatkossa.
Käytämme ratkaisuissamme luotettavia kansainvälisiä maksunvälittäjiä, kuten Stripe, Braintree ja Checkout. Nämä tarjoavat ratkaisuja integraatioihin ja työkaluja maksuliikenteen hallinnointiin ja lisäksi ne mahdollistavat toteutuksen skaalautuvuuden tulevaisuuden tarpeisiin.
Olemme myös varautuneet EU:n PSD2-direktiivin mukanaan tuomiin vaatimuksiin korttimaksujen osalta. Uusissa säädöksissä osalle verkkomaksuista voidaan vaatia käyttäjän vahvaa tunnistautumista. Olemme toteuttaneet direktiivin mukaisen vahvan tunnistautumisen jo useisiin mobiilisovelluksiin.
Pankkien omat mobiiliratkaisut
Myös pankit ovat lähteneet kehittämään omia ratkaisujaan mobiilimaksamiseen. MobilePay ja Pivo ovat esimerkkejä tällaisista palveluista. Yleisesti näihin ratkaisuihin kuuluu mobiilisovellus, johon käyttäjä aluksi rekisteröityy ja tunnistautuu pankkitunnuksilla. Saatavilla olevat toiminnot vaihtelevat hieman eri palveluiden välillä. Yleisimpiä toimintoja ovat esimerkiksi nopeat rahansiirrot toiselle käyttäjälle ja verkko-ostojen tekeminen.
Ratkaisut mahdollistavat myös maksut ulkopuolisissa mobiilisovelluksissa. Useimmiten toimintatapa on seuraavanlainen: käyttäjä valitsee ostettavan tuotteen sovelluksessa ja valitsee maksutavaksi pankin ratkaisun. Tämän jälkeen pankin sovellus avautuu ruudulle ja käyttäjä hyväksyy maksun siellä. Kun maksu on hyväksytty, palataan takaisin.
Miten valita oikea maksutapa sovellukseen?
Olet suunnittelemassa uutta mobiilisovellusta. Vaihtoehtoja mobiilimaksamiseen on monia, joista kaikissa on hyvät ja huonot puolensa. Ja yleensä kaikkia maksutapoja ei ole mahdollista, eikä edes järkevää toteuttaa heti. Mutta miten valita se oikea maksutapa sovellukseen?
Tässä valintaa helpottava muistilista:
- Tee selvitys sovelluksen tulevasta käyttäjäryhmästä ja heidän maksutottumuksistaan.
- Suunnittele millaisia tuotteita sovelluksessa myydään. Ovatko ne kertaostoja vai tilaustyyppisiä toistuvia maksuja?
- Suunnittele sovelluksen ostopolku, eli se miten käyttäjä ohjataan tuotteen valitsemisesta maksuun ja sen eri vaiheiden läpi siten, että käyttökokemus on mahdollisimman helppo ja saumaton.
- Valitse aluksi yksi yleispätevä maksuvaihtoehto, jolla:
- Saadaan katettua suurin osa suunnitellusta käyttäjäryhmästä.
- Joka palvelee mahdollisimman hyvin sovelluksen ostopolkua.
- Joka mahdollistaa halutunlaisten tuotteiden myymisen sovelluksessa. Huomioi tässä eri maksutapojen rajoitteet.
- Selvitä myös maksutavasta sinulle koituvat kustannukset, eli millaisen prosenttiosuuden käytetty maksunvälittäjä perii sovelluksen kautta tehdyistä maksuista.
- Heti tai myöhemmässä vaiheessa voidaan sovellukseen lisätä muita vaihtoehtoisia maksutapoja, joilla helpotetaan entisestään sovelluksen käyttöä ja maksamista.
Lisätietoja
Tagit
Vincit - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Vincit - Muita referenssejä
Vincit - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Laura - Mobiilikehittäjä, Android
- Laura - Ohjelmistoarkkitehti, Tampere/Oulu
- Laura - Development Team Manager, Sports Games
- Taito United Oy - Senior Full Stack -kehittäjä
- Webscale Oy - Head of Sales, Cloud Services
- Laura - Hankinta-asiantuntija, tietohallinto
- Laura - Development Manager, Operations
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- SD Worx - Kehitystyö SD Worxin kanssa takaa Clas Ohlsonille parhaat palkanmaksun prosessit kasvun tiellä
- Digiteam Oy - Case Esperi Care Oy: Ketterä kumppanuus vei Esperin verkkosivu-uudistuksen maaliin sujuvasti ja aikataulussa
- Kisko Labs Oy - Howspace Hub - Mukautuva oppimisen hallintajärjestelmä kasvaviin oppimisalustavaatimuksiin
- Kisko Labs Oy - Sanoma Pro: Multimediasisältöjen hallinnan uudistaminen
- Kisko Labs Oy - Svean helppokäyttöinen palvelu asiakkaan verkko-ostosten hallintaan
- Kisko Labs Oy - Yhtenäinen käyttöliittymä luovien alojen ammattilaisille
- Codemate - Digitaalisen murroksen nopeuttaminen Flutterin avulla
Tapahtumat & webinaarit
- 27.11.2024 - Green ICT -ekosysteemitapaaminen III: Ohjelmistojärjestelmien virrankulutuksen mittaaminen ja kasvihuonepäästöjen arviointi
- 27.11.2024 - Digitaalisen asiakaskokemuksen uusi aikakausi
- 28.11.2024 - Webinaari: Keskity myyntityön laatuun!
- 28.11.2024 - Copilot-webinaari – Mielekkäämpää tietotyötä turvallisesti
- 04.12.2024 - Kuinka oikea matka- ja kululaskujärjestelmä tehostaa prosesseja?
- 05.12.2024 - Green ICT VICTIS -hankkeen kick off -tilaisuus
- 15.01.2025 - Datavastuullisuuden valmennus: hanki valmiudet vastuulliseen datan ja tekoälyn hyödyntämiseen
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Kisko Labs Oy - Heroku: Millaisiin projekteihin se sopii ja mitkä ovat sen todelliset hyödyt ja haitat?
- Zimple Oy - Pipedrive vai Hubspot? Kumpi kannattaa valita?
- SC Software Oy - Jatkuvat palvelut – asiakaslähtöistä kumppanuutta projekteista ylläpitoon
- Timeless Technology - Ohjelmoitavat logiikat (PLC): Ratkaisevat työkalut automaatioon ControlByWebiltä.
- Kisko Labs Oy - Heroku: Ohjelmistokehittäjän ykköstyökalu skaalautuvien sovellusten rakentamiseen
- SD Worx - Näin luot vakuuttavan Business Casen palkkahallinnon ulkoistukselle
- Timeless Technology - Kyberriskien tunnistaminen Profitap IOTA verkkoanalysaattorin avulla.
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |