Saavutettavuuskriteeristön uusin päivitys WCAG 2.2 on julkaistu
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) on kansainvälisen W3C-organisaation ylläpitämä ohjeistus. Sen tarkoituksena on varmistaa saavutettavuuden teknisen toteutumisen minimitaso. Tällä hetkellä EU:n asettaman saavutettavuusdirektiivin vaatimukset perustuvat WCAG:n 2.1 version AA- ja A-tason vaatimuksiin.
WCAG 2.2 -päivitys tuo yhdeksän uutta saavutettavuusvaatimusta
Uusi WCAG 2.2 -ohjeistus on ollut puheissa jo useamman vuoden eli pitkään ja se on viimein 5. lokakuuta 2023 virallisesti julkaistu. W3C suosittelee ohjeistuksen laajaa käyttöönottoa. On kuitenkin hyvä huomioida, että tässä vaiheessa 2.2 -kriteeristö ei vielä korvaa 2.1 -kriteeristöä.
Uusi kriteeristö sisältää yhteensä yhdeksän uutta WCAG-saavutettavuusvaatimusta. Näistä vaatimuksista kuusi on A- tai AA-tason vaatimuksia. Poikkeuksellisesti uudesta kriteeristöstä on myös poistettu yksi kriteeri: 4.1.1 Jäsentäminen (Taso A).
Tämän artikkelin 9.11.2023 julkaissut redandblue on koulutettu saavutettavien verkkopalveluiden suunnitteluun ja toteuttamiseen. Näin ollen myös WCAG 2.2 -päivitykset huomioidaan toteutuksissamme, vaikka lakivelvoitetta siihen ei vielä olisikaan.
Redandbluen kuusi nostoa WCAG 2.2 -päivityksestä
Suosittelemme tutustumaan ainakin seuraaviin WCAG 2.2 -päivityksiin tarkemmin:
- Focus Not Obscured (Minimum) (AA)
- Dragging Movements (AA)
- Target Size (Minimum) (AA)
- Consistent Help (A)
- Redundant Entry (A)
- Accessible Authentication (Minimum) (AA)
Lue redandbluen artikkelista tarkemmin, miksi juuri nämä kuusi A- tai AA-tason vaatimusta on hyvä huomioida verkkopalvelujen suunnittelussa ja toteutuksessa jo nyt.