Verkkokauppojen saavutettavuusdirektiivi on täällä pian

Suomessa astuu kesäkuussa 2025 voimaan EU:n saavutettavuusdirektiivi (European Accessibility Act, EAA), mikä tuo merkittäviä vaatimuksia b2c-verkkokaupoille (pl. mikroyritysten verkkokaupat) ja muille digitaalisille palveluntarjoajille. Verkkokauppojen saavutettavuusdirektiivi vaikuttaa moniin yrityksiin, sillä direktiivi asettaa tarkat vaatimukset siitä, miten digitaaliset palvelut ja verkkosivustot tulee suunnitella, jotta ne ovat saavutettavissa kaikille käyttäjille – myös niille, joilla on erilaisia toimintarajoitteita.
Helsinkiläisen digitoimisto redandbluen (https://redandblue.fi) asiantuntijat auttavat verkkokauppojen saavutettavuuden auditoinnissa ja kehittämisessä. Olethan siis matalalla kynnyksellä yhteydessä (hi@redandblue.fi), mikäli aihe koskettaa sinua. Tutustu halutessasi redandbluen työnäytteisiin, joista suurin osa on saavutettavuusvaatimukset täyttäviä verkkopalveluita.
Muutama sana saavutettavuusdirektiivistä
Savutettavuusdirektiivi on EU:n laajuinen säädös, jonka tavoitteena on edistää yhdenvertaisuutta digitaalisessa maailmassa. Direktiivi varmistaa, että verkkopalvelut, kuten verkkokaupat, ovat saavutettavissa kaikille, myös henkilöille, joilla on näkö-, kuulo- tai liikuntarajoitteita, oppimisvaikeuksia tai muita erityistarpeita. Kesäkuusta 2025 alkaen direktiivin vaatimukset tulevat pakollisiksi kaikille EU:n alueella toimiville verkkokaupoille.
Direktiivin keskeinen tavoite on vähentää digitaalisia esteitä ja edistää inklusiivisuutta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että verkkosivustojen ja sovellusten on oltava käytettävissä erilaisilla apuvälineillä, kuten ruudunlukijoilla, ja niiden on tarjottava selkeitä ja saavutettavia käyttöliittymiä kaikille käyttäjille.
Verkkokauppojen saavutettavuusdirektiivi asettaa uusia vaatimuksia
Verkkokauppojen saavutettavuusdirektiivi perustuu WCAG 2.2 -standardiin (Web Content Accessibility Guidelines), joka määrittelee tietyt saavutettavuusvaatimukset verkkosisällölle. Kesäkuussa 2025 voimaan tulevat muutokset edellyttävät, että verkkokaupat noudattavat näitä standardeja. Tutustu saavutettavuusvaatimuksiin tarkemmin valvovan viranomaisen Traficomin ylläpitämässä saavutettavuusvaatimukset.fi -palvelussa.
Tärkeimpiä verkkokauppoja koskettavia vaatimuksia ovat:
- Sisällön selkeys: Tekstin, kuvien ja muiden sisältöjen on oltava selkeitä ja helposti ymmärrettäviä kaikille käyttäjille. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kuville ja videoille on oltava vaihtoehtoiset tekstit, jotka kertovat niiden sisällöstä näkövammaisille käyttäjille. Kielen tulee olla selkeää ja pitkät tekstin jaksotettuja silmäiltäviksi.
- Navigoinnin esteettömyys: Sivustojen on toimittava myös ilman hiirtä. Käyttäjien on pystyttävä navigoimaan sivustolla pelkästään näppäimistön avulla. Monissa palveluissa esimerkiksi navigaatiossa on käytetty hover-toimintoa navigoimiseen tai hover-efektin taakse on piilotettu sisältöä, nämä tulisi muuttaa toimimaan hiirellä klikattaviksi ja mahdolliseksi käyttää näppäimistöllä.
- Yhteensopivuus apuvälineiden kanssa: Verkkokauppojen on varmistettava, että ne toimivat sujuvasti ruudunlukijoiden, selaimen suurennustoimintojen ja muiden apuvälineiden kanssa.
- Värikontrasti: Verkkosivustojen värien on oltava riittävän kontrastisia, jotta heikkonäköiset henkilöt pystyvät erottamaan tekstit ja graafiset elementit taustasta. Esimerkiksi kuvan päällä oleva teksti tulisi muuttaa niin, että teksti siirretään kuvan alle, jotta kontrastiongelmaa ei tule.
- Esteetön maksuprosessi: Verkkokaupan maksuprosessin ja kaikkien ostamiseen liittyvien vaiheiden tulee olla selkeitä ja saavutettavia ilman, että käyttäjän tarvitsee kohdata esteitä. Lomakkeet ovat usein avainasemassa maksuprosessissa, ja niihin liittyy useita saavutettavuusvaatimuksia, jotka tulee ottaa huomioon tulevaisuudessa.
Laitetaanko verkkokauppasi saavutettavuus kuntoon? Pian?
Tarjoamme saavutettavuusauditoinnin, jolla saat kattavan raportin verkkokauppasi saavutettavuuden nykytilasta.
Ai niin, tiesitkö, että verkkokaupan saavutettavuus laajentaa kohderyhmääsi ja luo kilpailuetua?