Uteliaisuus – hyvän tiimin peruskivi
Viime osassa “Mistä on hyvät tiimit tehty” -blogisarjaa avasin pelin tuolla alla näkyvällä mind mapillä. Väitin, että loistavien tiimien taustalta löytyy nämä kuusi osatekijää: tietoisuus, johtaminen, tiimihenki, jatkuvuus, hyvät tulokset ja muiden auttaminen. Parhaat tiimit eivät ole “yhden hitin ihmeitä”, vaan pystyvät kuukaudesta toiseen, vuodesta toiseen tekemään mahtavia tuloksia, mutta kuitenkin niin, että tiimi ei venytä itseään liian ohueksi eikä tulosten tekeminen ole liian rankkaa. Kovalla työllä voi saavuttaa hyviä tuloksia vähän aikaa, mutta jos muut osa-alueet ei ole kunnossa, menestys voi olla lyhytaikaista.
Tuossa mind mapissa on myös kolme akselia – uteliaisuudesta vaikutusvaltaan, positiivisuudesta kasvuun ja jokainen on johtaja. Näitä kuutta osa-aluetta ja kolmea akselia on nyt tarkoitus avata näissä tämän blogisarjan seuraavissa osissa.
Mikä on se tärkein asia?
Mietin, että mistä akselista aloittaa. Aloittaakko tiimin hyvinvoinnista, vai jatkuvasta kehittymisestä ja työn tekemisestä kestävällä tavalla? Ne jotka tuntevat minut “entisestä elämästä” muistanevat että tiimin hyvinvointi ja hyvä fiilis toimistolla oli minulle itselleni todella tärkeää. Näin sen aivan avainasemassa menestystekijänä. Mutta ehkä on kuitenkin myös niin, että hyvä fiilis on osittain myös tulos onnistumisista. Ehkä se ei ole loogisin paikka aloittaa. Samoin kestävällä tavalla toimiminen ja kehittyminen vaatii sitä, että tietää mihin pitää mennä?
Onko siis johtajuus (ja sen alla oleva tavoite ja visio) hyvä paikka aloittaa? Ja kenties tuon akselin toinen pää – jatkuvasti loistavat tulokset? Hmm. Se voisi olla, mutta arveluttaa yksi asia: ketterissä tiimeissä ei yleensä ole yhtä vahvaa johtajaa. Takana ovat ne ajat kun tietotyöläisiä johdettiin edestä kuin armeijaa. Loistavia tiimejä ei johda yksi vahva johtaja. Mallissani johtajuus sisältää tavoitteen, vision, itsensä johtamisen, kurinalaisuuden. Kaikki todella tärkeitä asioita, mutta ei silti ehkä se kaikkein tärkein asia.
Ei – kaikkein tärkein asia hyvän tiimin taustalla on uteliaisuus.
Voittajat löytävät uusia ratkaisuja – eivät kävele samoja reittejä kuin muut
Uteliaisuus siitä, onko ongelmiin parempia ratkaisuja kuin nykyiset, onko olemassa parempi teknologia jossain, voiko ratkaisun tehdä simppelimmin, tai voiko koodia refaktoroida jotenkin, että uusien featureiden tekeminen helpottuisi ja ehdittäisiin tehdä enemmän. Kaikki alkaa uteliaisuudesta! Jos tiimi ei ole utelias, se tallaa samoja polkuja kuin aina ennenkin, se ei kyseenalaista ulkoa tulevaa tietoa, sitä ei oikeastaan kiinnosta asiakkaan ongelmat… huomaatteko nyt miten tärkeää uteliaisuus on? Uteliaat tiimit avaavat uusia uria ja kokeilevat. Ja juuri kokeilun kulttuuri on ketteryyden taustalla!
Mikään tiimi ei ole täydellinen ensimmäisistä askelistaan lähtien. Hyväksi tiimiksi tullaan vain ja ainoastaan kehittymällä ja oppimalla. Vaikka laittaisit superstarat samaan joukkueeseen, eivät he pelaa hyvin yhteen ilman treeniä, ilman sitä että he oppivat yhteistyön ja oikeat kuviot. Ja mikä on tehokkaan oppimisen perusedellytys? Aivan – uteliaisuus, kuten vaikka tämä tutkimuskin korostaa. Eipä varmasti mitään kehitystä tai keksintöä ole ihmiskunta tehnyt ilman uteliaisuutta. Jos ei ole uteliaisuutta, oppiminen tapahtuu vain kivun välttämiseksi, ei uusien ratkaisujen etsimiseksi. Tutkimuksissa on myös todettu että uteliaisuus jopa lisää kehon dopamiinitasoa, mikä vaikuttaa aivojen toimintaan piristävästi, jopa tietynkaltaisen huumeen tavoin.
Uteliaisuus asiakkaan tarpeista
Loistavia tiimejä ei voi olla ilman, että tulokset ovat hyviä, ja se aivan kaiken lähtökohta pitää olla, että tiimi tietää mitä siltä odotetaan. Mitä asiakkaat tarvitsevat? Millaisia ongelmia heillä on? Miten juuri kehitetyt uudet ominaisuudet on otettu vastaan? Miten tuotetta tai ratkaisua käytetään? Ketkä sitä käyttävät? Voi sitä tiimiä joka on muuten hyvässä kunnossa mutta laiminlyö uteliaisuuden asiakkaan suuntaan. Oikea tuote – oikeat ominaisuudet. Tämä on tutkitusti se kaikkein tärkein asia loistavien tiimien takana.
Tiimin pitää selvittää kaikin mahdollisin keinoin millainen lopputuotos pitäisi olla. Sen tekeminen on paljon helpompaa kuin tavoitteen paljastaminen.
Komitea kertoo – NOT
Joskus tiimi voi luottaa ulkopuoliseen tahoon, tuotepäällikköön tai jonkinlaiseen komiteaan, joka tuo sille valmiiksi pureskeltuna vaatimuksina mitä tiimin pitäisi tehdä. En usko että tämä toimii pitkässä juoksussa, koska jos tiimi olettaa että “muut tietävät paremmin”, mitä siitä seuraa? Eihän silloin voida haastaa sitä tietoa, mikä eteen tuodaan.
Uteliaisuutta ja tietoisuutta pitää ajatella myös laajemmin, asiakkaan tarpeiden ulkopuolelle. Missä tilanteessa tiimi tai organisaatio on? Mitä tapahtuu teknologiassa? Olisiko meillä uusia mahdollisuuksia tehdä töitä tehokkaammin?
Uteliaisuus toisten tekemisestä
Hyvä tiimi pitää huolen myös siitä, että tiedot ja taidot on jaettu tasaisemmin tiimin jäsenten kesken. Pystytään toimimaan joustavasti. Esimerkiksi kehittäjät voivat auttaa testauksessa tai joku muu voi auttaa Product Owneria tarinoiden määrityksessä. Siiloutuneet tiimit, joissa on tarkat roolit ja tarkasti jaettu osaaminen, eivät voi olla loistavia tiimejä. Tälläiset tiimit pystyvät kyllä hyviin tuloksiin, mutta ovat herkkiä tilanteen muutokselle.
Uteliaisuus toisesta ihmisestä
Loistavat tiimit myös luovat ilmapiirin, missä toisiin tiimin jäseniin tutustutaan. Pitää olla myös keskustelua muista kuin työasioista, ja oppia tuntemaan tiimin ihmisiä myös työn ulkopuolella. Erilaiset harrastukset, arvot ja uskomukset tai ajatukset luovat vaan lisää virkeyttä tiimiin ja virkistävät yhteistyötä.
Katsotaan seuraavalla kerralla tuota akselin toista päätä – toisten auttamista. Veikkaanpa, että sekin on yllättävä valinta yhdeksi tärkeimmäksi asiaksi hyvien tiimien osa-alueeksi.
Kiire, jäykät prosessit, huono tiimihenki – on monia asioita, jotka tappavat uteliaisuuden
Kun mietit tiimisi tai tiimiesi toimintaympäristöä, pohdi koko ajan sitä, millaiset tilanteet, toimiston järjestelyt, prosessit ja seremoniat luovat hyviä mahdollisuuksia olla utelias! Asioita jotka tappavat uteliaisuuden on paljon. Jatkuva fokus nopeisiin toimituksiin, jatkuvat keskeytykset, vaihtuvat prioriteetit ja tavoitteet, luovuuden tukahduttaminen, prosessien liian tarkka painottaminen, jatkuva kiire, keskustelun ja kommunikaation puute…
Hyvät ketterät toimintatavat mahdollistavat uteliaisuuden ja luovien ratkaisujen etsimisen
Ketterät toimintatavat rakentuvat pääosin siihen, että pyritään tarjoamaan uteliaisuudelle ja luovuudelle tilaa, mutta ne eivät suoraan takaa sitä, että tiimi toimii uteliaasti. Järjestelmällinen ja hyvä Scrum ja Kanban mahdollistavat sen, että tiimi välttää kiireen tunnun, mutta sanoisin, että tiimin Scrum Master, ehkä myös Product Owner ovat tärkeässä roolissa uteliaisuuden lisäämisessä: uteliaisuus lähtee tiimin yksilöistä, ja usein Scrum Master on lähin coach tai valmentaja tiimin henkilöille. Nimenomaan tällaisella esimerkin ja tiimin valmennuksen avulla voi opettaa, näyttää ja osoittaa uteliaisuuden arvon. Jokainen meistä voi tehdä valintoja työssä – pyrkiäkö vaan “good enough” -suoritukseen niin kuin on aina ennenkin tehty, vai tähdätäkö siihen, että tulisi mahdollisesti joku uudenlainen ratkaisu, joka olisi ehkä parempi?
Scrum Master ja Product Owner voivat ehdottaa, ehkä jopa vaatia sitä että etsitään uudenlaisia ratkaisuja.
Lisätietoja
Tagit
Liiketoimintaprosessi
Tietohallinto |
Erikoisosaaminen
Ketterät menetelmät | |
Ohjelmistokehitys |
Toimialakokemus
IT |
Tarjonnan tyyppi
Konsultointi | |
Koulutus |
Contribyte - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 3 asiantuntijaa.
Contribyte - Muita referenssejä
Contribyte - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Laura - Java-kehittäjä
- Laura - Systems Specialist, ajoneuvot
- IsoSkills Oy - Open application: Data Engineer, Finland
- Nordea - Sr IT Analyst - Adobe/SAS Marketing Automation
- Nordea - Senior IT / Business Analyst with technical background - Finland, Nordea Payments
- Nordea - Senior IT Analyst, Finnish language required
- Laura - DevOps Engineer
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- Advania Finland Oy - Turun kaupunki valjastaa digitaaliset ratkaisut palvelemaan strategiaansa
- Sulava Oy - Fondia vahvistaa tekoälyn hyödyntämistä Microsoft Copilotilla
- Druid Oy - International House Turku: Ajanvarauspalvelu
- Symbio - Taxi Point Oy
- Valve - Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan verkkopalvelun siirto WordPressiin
- Valve - Eezy Valmennuskeskuksen verkkokauppa-uudistus
- Valve - Danonen Nutricia ja Aptaclub -brändien sivustot
Tapahtumat & webinaarit
- 06.11.2024 - Webinaari: Future-Proof Your Data Infrastructure with Azure
- 13.11.2024 - Rakettiwebinaari: ohjelmistotestaus ja sen tulevaisuus
- 13.11.2024 - Miten palvelumuotoilu poistaa epävarmuutta digi-investoinneista?
- 14.11.2024 - RoimaDay 2024
- 14.11.2024 - Verkkolaskufoorumin syysseminaari 2024
- 19.11.2024 - The Future of Software - Embracing Collaboration in an AI-Powered World
- 19.11.2024 - Tehokkuutta ja säästöjä low-code-ratkaisuilla
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Innofactor Oyj - Tunnista ja digitalisoi hiomattomat prosessit Power Platformin avulla
- SD Worx - Oletko etuoikeutettu työskentelemään jonkin asian parissa, jolla on todellinen tarkoitus ja merkitys?
- SD Worx - HR ja tekoäly – usein kysytyt kysymykset
- Timeless Technology - Verkon luotettavuuden varmistaminen: Ota käyttöön Perle Systemsin teollisuustason 4G ja 5G reitittimet!
- Efima Oyj - Hyvästi turhat klikkailut: Näin moderni järjestelmä tehostaa myyntityötä erikoistavarakaupassa
- SC Software Oy - SC Softwaren uratarinat: Joel Ollikainen, konsultti
- Softlandia Oy - Sovelletun tekoälyn insinöörien esiinmarssi ja tekoälyosaamisen muutos
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |