Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Voiko johtamisessa onnistua konsulttibisneksessä?

Bloggaus

Missä onnistumme ja missä onnumme konsulttien johtamisessa? Pyysimme kahta rakettitieteilijää,  Jari “Jartza” Tulilahtea ja Janne Suomalaista, puhumaan suunsa puhtaaksi siitä, millä tolalla johtaminen oikeastaan on. 

“Raketissa hyvää johtamista ei aina edes huomaa. Silloin tiedän, että kaikki toimii ja voin keskittyä täysin asiakkaan tarpeisiin”, toteaa Janne Suomalainen, rakettitieteilijä #55.

Onko johtaminen siis bare minimum -suorittamista, jossa konsultti kuulee vain kerran kvartaalissa kuiskuttelua komentokeskuksesta? No ei aivan. 

Rakettitieteilijät ovat kovan tason ammattilaisia, jotka kyllä tietävät, mitä he tarvitsevat suoriutuakseen työstään hyvin. He osaavat sitä myös pyytää. Siksi heidän johtamisensa vaatii mutkattomuutta, avoimuutta – ja erityisesti molemminpuolista luottamusta. 

“Asiakkaalta tulee jo tarpeeksi monimutkaisia asioita ratkottavaksi, joten vastapainona tarvitsen sen, että kotijoukot luottavat, tukevat ja luovat hyvät edellytykset onnistua”, Janne sanoo. 

Jari “Jarza” Tulilahti, rakettitieteilijä #1, nyökyttelee ja lisää: “Johtaminen täällä on sellaista, mitä sen pitäisi olla kaikissa firmoissa.” 

Aikamoisen suuri väite. Pureudutaanpa siihen, mitä se tarkoittaa. 

Johto poistaa turhat tukkeet konsultin tieltä  

“Kukaan ei täällä varmasti tule kertomaan, miten työ pitäisi tehdä tai kuinka voisin olla tuottava. Johto raivaa esteitä meidän konsulttien tieltä, jotta pääsemme tavoitteisiin ilman ylimääräistä tuhraamista”, Jartza sanoo. 

Mitä nämä raivattavat esteet konsultin maailmassa ovat?  

“Se lähtee ihan konkreettisesti työvälineiden valinnasta. Saan valita juuri ne pelit ja vehkeet, joilla teen työni parhaiten”, Janne kertoo. Jartza komppaa ja toteaa, että vastuun siirtäminen näin yksinkertaiselta kuulostavasta, mutta arkeen suuresti vaikuttavasta asiasta osoittaa arvostusta ja kunnioitusta konsultin työtä kohtaan. (Lue lisää: Rakettitieteilijöillä lähes rajaton laitebudjetti)

Toinen hetkellistä hikoilua aiheuttava este konsultin arjessa voi olla uuteen toimeksiantoon siirtyminen. Uusi asiakas ja erilaisten käytäntöjen yhteensovittaminen vie aina aikansa. 

Onneksi Raketin myynti valmistelee asiakkaan huolellisesti konsultin vastaanottamiseen: on tärkeää, että konsultti nähdään kuin oma työntekijä. Tarjolla on esimerkiksi “Konsultin käyttöopas”, jossa on ohjeita rakettitieteilijän kanssa työskentelyyn ja pintaraapaisu rakettitieteilijän mielenmaisemaan. Lisäksi rakettikauppiaat tsekkaavat tilanteen säännöllisesti statuspalavereissa.

“On mukavampi aloittaa uudella asiakkaalla, kun heillä on jo suhteellisen selkeät sävelet siitä, mitä tarkoittaa, kun rakettitieteilijä tulee osaksi tiimiä”, Jartza selittää. 

Vapautta tehdä työt itselle sopivalla tavalla 

Rakettitiede on Jartzan ja Jannen mukaan hyvällä tapaa “aikuisten konsulttien työpaikka”, jossa saa vastuuta ja vapautta sopivassa suhteessa. 

Vapaus ja etätyö mahdollistavat esimerkiksi Jartzalle oman näköisen (työ)elämän maaseudun rauhassa. Vaikka asiakas määrittää pitkälti sen, missä konsultti hommiaan tekee, usein käytännön asiat ovat neuvoteltavissa. Siksi etätyö yhdistettynä satunnaisiin vierailuihin niin Raketin kuin asiakkaan toimistoilla on monelle rakettitieteilijälle mieluinen. 

Pääosin etä- tai hybridimallilla työskentely vaatii kuitenkin konsultilta paljon. 

“Itsensä johtaminen korostuu tässä mallissa ihan eri tavalla. Se on vakioasetus, oletus, josta lähdetään liikkeelle. Sen täytyy tuntuu luontevalta, jotta viihtyy varmasti Raketissa”, Jartza sanoo. 

Vaikka Rakettissa ei pelata pingpongia kollegoiden kanssa päivittäisillä kahvitauoilla, on sirkushuveja tarjolla tasaisin väliajoin niitä haluaville. “Ihmiset ovat samanhenkisiä, rentoja ja mutkattomia”, Janne sanoo. Pelko erakoitumisesta on siis turha.   

Talkkarit varmistavat tiedonkulun

IT-konsultointitalolle tyypillisesti myös rakettitieteilijät ovat hajallaan eri toimeksiannoissa ja eri asiakkailla, osana erikokoisia ja -näköisiä tiimejä. 

Hajautettu johtajuus pyörii erityisesti aluksen komentajan Juha Huttusen päänvaivana:  “Kun konsultit ovat pirstaloituneesti asiakkailla osana erilaisia tiimejä, sitä väkisinkin vähenee luontaiset kontaktipisteet esimerkiksi minun suuntaan.” Tällöin kokonaiskuvan hahmottaminen siitä, miten konsultilla yleisesti menee, hankaloituu. 

Tässä apuna ovat Raketin talkkarit, jotka toimivat linkkinä Raketin johdon ja konsulttien välillä. 

Talkkarit ovat toisia konsultteja, kuten Jartza. “Taklaan talkkaroitavieni haasteita teknisistä henkisiin pulmiin. Tämä järjestely jakaa vastuuta niin, ettei kaikki ole Juhan niskassa”, hän selittää. 

Saat keskittyä siihen, mihin koet sydämen paloa

Emoaluksessa on oivallettu, että urakehityksen suhteen yksi koko ei todellakaan sovi kaikille. Koko ajan ei tarvitse mennä kovaa ja korkeammalle, perinteistä polkua kohti esihenkilötyötä. Mahdollisuuksia kehittyä muuhunkin suuntaan on.

“Raketti yrittää parhaansa mukaan mahdollistaa sen, että kun oma juttu on löytynyt, siihen saa uppoutua.” – Jartza

“Itse hoksasin jo varhain, että olen erittäin pätevä koodari, nautin siitä ja haluan tulla siinä todella hyväksi. Raketti yrittää parhaansa mukaan mahdollistaa sen, että kun oma juttu on löytynyt, siihen saa uppoutua. Täytyy vain tietää, mitä tarvitsee ja sitten avata suunsa”, Jartza kertoo. 

Rakettikauppiaat varmistavat mielekkään urakehityksen etsimällä konsulteille heitä kiinnostavia, inspiroivia ja haastavia töitä. Parhaiten osaaminen kehittyy ihan oikean elämän ongelmien ääressä.

Kaikki pelaavat samaan pussiin    

Jannen ja Jartzan kaltaiset kokeneet ohjelmistoalan konsultit ymmärtävät, että työssä arvokkainta on toimittaa asiakkaalle sitä, mitä on luvattu – laadukkaita ratkaisuja ongelmiin. 

“Koen, että Raketilla työntekijä ja työnantaja jakavat aidosti samat intressit.” – Janne 

“Koen, että Raketilla työntekijä ja työnantaja jakavat aidosti samat intressit. Haluamme, että asiakas on erittäin tyytyväinen. Se helpottaa yhteistyötä ihan joka suuntaan”, Janne selittää.

Myös roolit ovat selkeät. “Samalla kun itse keskityn täysillä asiakkaan tarpeisiin, muut miettivät niitä tärkeitä työn jatkuvuuteen liittyviä asioita, kuten asiakkuuksien kehittämistä, henkilöstön osaamisen kehittämisen helpottamista ja myös ihan niitä kaikenlaisia askareita, joita toiminnan pyörittäminen vaatii”, Janne pohtii. 

Hän jatkaa, että tätä ajatusta tukee myös Raketin palkkamalli, jossa työntekijän ja yrityksen intressit menestyä ovat läheisesti yhdessä, ja onnistumisen tuotoksetkin jaetaan tasan.

Sopivan kokoisessa firmassa viihtyy

Jartza on emoaluksen ensimmäisenä työntekijänä nähnyt Raketin koko kehityskaaren jo 11 vuoden ajan. “Viihdyn niin hyvin, että ensimmäistä kertaa uralla on olo, että täällä voisin ehkä olla eläkkeelle asti”, hän hymyilee. 

Kevyt johtaminen ja olematon byrokratia ovatkin olleet suurimmat syyt sille, miksi kuupuku ei hierrä vielä vuosienkaan jälkeen. Se on mahdollista, koska Raketti on kasvanut maltillisesti.

Firman hallittu koko myös houkuttaa. Esimerkiksi Janne vaihtoi Rakettiin suuremmasta konsulttitalosta. “Kaipasin firmaa, jossa ei ole prosesseja prosessien takia, vaan pääsee vaikuttamaan asioihin”, hän kertoo ja jatkaa: “Vaikuttaminen toki myös tarkoittaa vahvaa osallistumista.”

Rakettitiede ei ole vielä turhan suuri, muttei liian pienikään siinä mielessä, että konsulttien tulisi kantaa huolta asiakkuuksien loppumisesta. 

Mutta aikooko Raketti pysyä paikallaan? 

Ei, kasvua on luvassa. Se tarkoittaa, että johtaminenkin saattaa muuttaa muotoaan. Tärkein eli luottamus kuitenkin on ja pysyy. Kun konsultti voi luottaa johtoon ja johto luottaa konsulttiin, on mahdollista päästä tiukankin kurvin ohi ilman suuria haavereita. 

Janne tiivistää olennaisen Raketin kasvusta: “Johto tiedostaa nöyrästi, ettei täällä johtamisessakaan olla koskaan valmiita, vaan se vaatii jatkuvaa aktiivista kehittymistä firman kasvaessa.”

Haluatko pomoksesi rakastetun johtajan? Lue lisää ja hae meille!

Lue myös:

Tunnejohtaminen taklaa stressiä

Raketin toimari Juha: “Ihmisiä pitää johtaa niin kuin he haluavat tulla johdetuksi”

Oma talkkari, parempi mieli

Pinterest
Rakettitiede Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Rakettitiede kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Omat tagit

jartzatulilahti
juhahuttunen
Asiakaskakokemuksen johtaminen
kehittäjä
kulttuuri
Konsultin käyttöopas
Oppiminen
Palkkamalli
Rakettitieteilijä
valovuosiaedellä
jannesuomalainen

Siirry yrityksen profiiliin Rakettitiede kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Rakettitiede - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Rakettitiede - Muita referenssejä

Rakettitiede - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia