Teimme testin joillain suosituimmilla hakusanoilla, joilla erilaisia ohjelmistoyrityksiä ja -tarjontoja haetaan Googlen hakukoneesta.

Testi ei siis kerro verkkosivujen kokonaisvolyymistä, vaan siitä, kuinka korkealla Googlen algoritmi, eli PageRank, arvottaa sivustot valituilla hakusanoilla.

Mukana on 17 hakutulossivua, jotka sisältävät yleensä kymmenen hakutulosta. Näemme siis tuloksista noin 170 loistavasti Googleen indeksoitunutta verkkosivua ja samalla ison joukon hyvin digitaalisessa markkinoinnissaan onnistuneita it- ja ohjelmistoalan yrityksiä.

 

Esimerkki tutkimustulosten visualisoinnista. Löydät hakutulosnäkymät kokonaisuudessaan alempaa artikkelista.

Valmistautuminen ja tutkimusrajaus

Experimentin alkuun vaihdan läppärini selainta Microsoftin Edgeen, jota en käytä juuri koskaan, ja tyhjennän selaushistorian.

Googlehan muokkaa hakutuloksia aiemman käyttäytymisen mukaan, eli jos olet vieraillut usein esimerkiksi edustamasi yrityksen verkkosivuilla, Google tarjoaa niitä useammin vaihtoehdoksi hakutuloksissa.

Seuraavaksi varmistan, että olen kirjautunut ulos Google-tililtäni ja asetan Freedome-VPN:n osoittamaan mahdollisimman kaukaiseen sijaintiin.

Seuraavan testin ajan asioimme internetissä Australian Melbournesta käsin.

Käytämme kuitenkin Googlen suomiversiota, jota minun täytyy googlata alkuun, koska Google luulee meidän olevan Australiassa.

Tällä metodilla tutkimustuloksista saadaan arvokkaat ohjelmistoyritysten markkinointi- ja myyntitiimeille. Uusia asiakkaita hakevien yritysten pitäisi olla kiinnostuneita siitä, miltä Googlen hakutulokset näyttävät muille käyttäjille, ei siitä, miltä ne näyttävät heille itselleen.

Eli sinua pitäisi kiinnostaa minun tulokseni ja minua sinun.

“Yritysten pitäisi olla kiinnostuneita siitä, miltä Googlen hakutulokset näyttävät muille käyttäjille”

Seuraavaksi alan miettimään, mitkä olisivat yleisimpiä hakusanoja, joilla ohjelmistoyrityksiä haetaan verkosta.

Käytän päivän selviä hakusanoja tai valitsen Googlen ehdottamia hakuja rajatakseni tulokset it- ja ohjelmistoalaan sopiviksi. Esim. pelkkä termi “Integraatiot” voi viitata vaikka maahanmuuttajien integraatioon, joten se tarvii kaverikseen Googlen ehdottaman sanan “it”.

Teen myös tässä kohtaa päätöksen, johon lukijoiden täytyy luottaa: julkaisen tulokset sellaisenaan, riippumatta siitä, näkyykö hakutuloksissa asiakkaitamme tai Ite wikiä.

Oletan toki, että näymme joissain hakutuloksissa, koska meille laskeutuu jo parisataa tuhatta käyttäjää vuodessa Googlesta.  Mutta tavoitteena on luotettava testi, jolla saamme kuvaa tutkimusrajauksen puitteissa parhaiten digimarkkinoinnissaan onnistuneista ohjelmistoyrityksistä Suomessa.

On nimittäin aivan sama kuinka paljon someseuraajia tai LinkedInissä pöhinää aiheuttavia videoita yrityksellä on.

Kun ollaan valitsemassa b2b-ohjelmistokumppania, Google on käytetyin alusta. Sen avulla on mahdollisuus tavoittaa asiakkaat oikea-aikaisesti kun he ovat hakemassa markkinatietoa.

Koitan tehdä hakuja laajasti eri it-substansseista toiminnanohjauksesta sähköiseen taloushallintoon ja ohjelmistokehitykseen. Jätän myös “yritys” ja “tarjoajat” -tyyppiset sanat ja kaupunkien nimet pois hakusanojen perästä, koska tiedän tämän saitin rankkautuvan niillä yleensä aina kärkeen Googlessa (koita Googlata vaikkapa hakusanoilla mobiilikehitys Turku, tai IoT yritykset).

Poistan myös mainokset hakutulosnäkymistä. Tämä testi esittelee nimenomaan Googlen algoritmin arvostamat ja sitä kautta käyttäjien eniten suosimat sivustot.

Ne löytyvät orgaanisista hakutuloksista.

 

Parhaiten Googlesta löytyvät ohjelmistoalan yritykset ja sivustot

Hakusana: Ohjelmistokehitys

Hakusana: Verkkosivujen kehittäminen

Hakusana: IoT ratkaisut

Hakusana: Toiminnanohjausjärjestelmä ERP

Hakusana: Pilvipalvelut

Hakusana: Business Intelligence konsultti

Hakusana: Mobiilisovelluksen kehittäminen

Hakusana: CRM asiakkuudenhallinta

Hakusana: Taloushallinnon ohjelmisto

Hakusana: Integraatio it

Hakusana: React Native kehitys

Hakusana: Microsoft koulutus

Hakusana: Ohjelmistotestaus

Hakusana: Javascript kehitystä

Hakusana: It-ulkoistus

Hakusana: Tekoälysovellus

Hakusana: It-yritykset

Verkkosisältöjen merkitys it-hankinnoissa 

Mikä on verkkosisältöjen merkitys it- ja ohjelmistoalan hankintaprosesseissa? Asia mietityttää myyntitiimeissä ja siihen on mahdoton antaa absoluuttista vastausta.

Yritän kuitenkin jäsentää tiiviisti tätä kenttää, jossa liikkuu edelleen todella paljon harhakäsityksiä ja jossa esiintyy ihmeellisen paljon saamattomuutta markkinointitiimeissä.

Ensinnäkin bisneksen kannalta tärkeintä ovat edelleen tyytyväiset asiakkaat ja myyntityö. Varsinkin social selling gurut levittävät valheellista tietoa sosiaalisen median mullistavasta vaikutuksesta b2b-asiakkaisiin.

Sometus kun ei toimi millään toimialoilla niin hyvin, kuin social selling konsulteilla.

Liidejä, liidejä liidejä, huutavat usein markkinointi ja myynti. Mutta liidejä kertyy todella harvoin napista painamalla, ellet sitten myy verkossa kuluttajille esimerkiksi kenkiä.

”Sometus ei toimi millään toimialoilla niin hyvin, kuin social selling konsulteilla”

Sometuksen pieni vaikuttavuus tai verkkokaupan tapaisen suoraviivaisen inbound-kanavan puute isossa osassa b2b-myyntiä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö internet vaikuttaisi vahvasti asiakkuuksien syntyyn ohjelmistoalalla.

Internetistä haettava tieto, eli verkkosisällöt, on nimittäin tullut kiinteäksi osaksi b2b hankinta- ja myyntiprosessia.

Asiakkaat alkavat olla helkutin fiksuja ostajia ja tietoisia eri tarjonnoista markkinassa.

”Asiakkaat alkavat olla helkutin fiksuja ostajia”

Perinteisessä myyntiprosessissa tapahtuvan ihmisten välisen kohtaamisen ja viestinnän rinnalla kulkee nyt jatkuva anonyymi tiedonhaku, jota asiakkaat tekevät hankinnan eri vaiheissa verkossa.

Yleensä tiedonhaku alkaa Googlesta.

Joskus asiakkaat aloittavat markkinakartoituksen verkosta, joskus pitkä lista sopivista tarjoajista on mielessä tai potentiaaliset tavattu kasvotusten. Sitten siirrytään tutkimaan, mitä tarjoajista on sanottu, minkälaisia toteutuksia vyöllä on ja minkälaista filosofiaa yrityksessä toteutetaan.

Kaikki tämä tieto löytyy verkosta. Jos ei löydy, asiakas päätyy tekemään omia tulkintojaan markkinasta, eli preferoi toimittajia, jotka tarjoavat tietoa.

“Asiakas käy aina jossain hankintaprosessin vaiheessa verkossa hakemassa tietoa”, Giosgin toimitusjohtaja Ville Rissanen totesi minulle haastattelussa.

“Olemme aliarvioineet verkkosisältöjen merkityksen asiakkuuksien synnyssä”, kertoi erään keskisuuren ohjelmistoyrityksen myyntijohtaja kaksi vuotta takaperin. Havahtumisen jälkeen yrityksen digitaalinen tekeminen on ollut enemmän kuin kohdillaan.

“Olemme aliarvioineet verkkosisältöjen merkityksen asiakkuuksien synnyssä” -ohjelmistoyrityksen myyntijohtaja

Laadukkaat tarjontojen ja referenssien kuvaukset ja asiakassuositukset verkossa, tai yrityskulttuurin esittely voivat olla kokoluokaltaan vain muutama prosentti koko myyntiprosessista.

Asiakkaan ostopäätöksen kannalta ne voivat kuitenkin olla ratkaisevia.

Miten tavoittaa ohjelmistoalan asiakkaat verkosta ja hakukoneoptimoida omat verkkosivut Ite wikin avulla?

Ite wiki tarjoaa it- ja ohjelmistoalan yrityksille suoraviivaisen tavan tavoittaa tätä markkinaa kartoittavat henkilöt.

Tavoitamme vuodessa jo 278.000 käyttäjää ja näistä käyttäjistä lähes 200.000 laskeutuu alustalle Googlesta, yleensä it-alaan liittyvillä termeillä.

Ite wikiä käyttämällä saatte ikään kuin toiset verkkosivut internetiin, eli tavoitatte profiililla ja sisällöillä entistä useammin asiakkaat verkosta. Lisäksi Ite wikin aktiivinen käyttö nostaa omia verkkosivujanne Googlen hakutuloksissa arvokkaiden linkkien avulla: jokaisesta Ite wikissä julkaistusta sisällöstä tulee linkki verkkosivuillenne erittäin arvokkaalta sivustolta.

Tässä muutama suoraviivainen vinkki siihen, miten nostaa omaa hakukonesijoitusta Googlessa ja tavoittaa asiakkaat paremmin verkosta Ite wikin avulla.

 

1. Ite wiki -profiili kuntoon

  • Varmistakaa, että profiilissanne on kattavasti referenssejä ja suosituksia, ja että referenssit on tagattu oikein. Sekä Ite wikin algoritmi, Googlen PageRank että asiakkaat arvostavat yrityksiä, jotka tarjoavat tietoa osaamisestaan.
  • Asiakassuositukset ja -kokemukset kuntoon! Suosituksia hallinnoidaan referensseissä olevan kentän kautta. Ohjelmistoyritysten asiakaskokemukset koostavia sivuja on luettu reilussa vuodessa jo 22.000 kertaa ja nämä ovat yleensä hankintapäätöstä tekeviä asiakkaita.
  • Lisätkää ensimmäinen tarjonnan kuvaus. Tarjonnan kuvaukset nousevat hakutuloksiin yhdellä osaamisalueella haettaessa, tässä esim. ohjelmistokehityksen tarjoajayrityksiä.
  • Julkaiskaa yritysprofiilissanne bloggauksia – ne tavoittavat Ite wikin kautta järjestäen uusia silmiä.

 

2. Ite wikin ikonin liittäminen somelogojen yhteyteen omilla verkkosivuilla

  • Kannattaa lisätä Ite wikin ikoni yrityksen somelogojen joukkoon omilla verkkosivuillanne. Vahvaan sivustoon linkittäminen nostaa omien verkkosivujenne vahvuutta Googlen PageRankissa.
  • Monet ohjelmistoalan yritykset hyödyntävät ikonia jo verkkosivuillaan, tässä joitain esimerkkejä:

Tarkempia ohjeita logon lisäämiseen löydätte täältä.

Pieni kaupallinen osio: premium-profiili ja juttu yrityksestänne ite wikin blogimediaan

Tähän saakka artikkeli on kuvannut markkinaa journalistisesti tutkien ja listaamani vinkit ovat sellaisia, että kuka tahansa ohjelmistoyritys voi niitä hyödyntää ilmaiseksi.

Listaan loppuun vielä tiiviisti Ite wikin kaupallista tarjontaa. Premium-asiakkaamme saavat käyttöönsä mm. seuraavat toiminnot:

  • Kattava yritysprofiili sisältäen rajattomasti tarjontoja, asiantuntijat ja yhteyshenkilöt, sekä rekryilmoitusten julkaisun. Kattava Ite wiki profiili rakentaa teistä parhaan mahdollisen kuvan asiakkaille ja tukee myyntiprosessia sen eri vaiheissa.
  • Kärkisijat Ite wikin yrityshaussa ja pikahaussa.
  • Hakukoneoptimointilinkit verkkosivuillenne niistä yrityshauista, joihin olette kuvanneet tarjontanne.
  • Artikkeli yrityksestänne ite wikin blogimediaan haastattelemalla edustajaanne. Esimerkkejä toteutuksista näette täältä.
  • Analytiikkaraportointi ennen seuraavan asiakkuuskauden alkua.
  • Kattavan palvelun kuvauksen löydätte tästä esitteestä.

Johannes Puro