Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

eWOM ja digitaalinen asiakaskokemus

BloggausDigitaalista asiakaskokemusta on viimeisten vuosien aikana tutkittu runsain mitoin ammattilaisten sekä akateemikkojen toimesta. Digitaalinen asiakaskokemus on kerännyt paljon huomiota johtuen siitä, että sen on tutkittu todistetusti vaikuttavan asiakastyytyväisyyteen, yritykseen sitoutumiseen, positiiviseen word-of-mouth (WOM & eWOM) viestintään sekä lisääntyneeseen kulutukseen verkossa (Kharouf et al., 2020; Bhattacharya et al., 2018; Bilgihan et al., 2015; Martin et al., 2015; Rose et al., 2012; Klaus, 2011). 

Ostopolku monimutkaistuu verkossa

Yritysten toimintojen siirtyessä verkkoon ja kulutuskäyttäytymisen muovautuessa digitalisaation mahdollistamien työkalujen ja kanavien myötä, on myös asiakkaan ostopolku monimutkaistunut. Kulutuskäyttäytymisen muotoutuessa itsenäisemmäksi yritysten valta vaikuttaa kuluttajan päätöksentekoon on kokenut pienimuotoisen inflaation. Ostopolku pitää edelleen sisällään monia pisteitä, joihin yritys voi itse vaikuttaa. Mukaan on kuitenkin tullut myös uusia pisteitä, joihin yritykset voivat vaikuttaa vain epäsuorasti tai eivät lainkaan. 

WOM eli puskaradio

Tässä blogissa käsittelemme word-of-mouth, eli myös WOMina tunnettua digitaalisen asiakaskokemuksen lopputulemaa kosketuspisteenä. Tuttavallisemmin tämä termi tunnetaan puskaradiona. Sen vaikutus on suuri sosiaalisen median ja verkostojen muovaamassa arjessa, kun tarkastellaan nopeasti leviävän viestin voimaa vaikuttaa siihen, antaako potentiaalinen kuluttaja yritykselle mahdollisuuden vakuuttaa hänet.`

Kirjoituksen painottuessa digitaaliseen asiakaskokemukseen, käytämme kirjoituksessa WOMin sisarmuotoa, eWOMia (electronic-word-of-mouth) kontekstista johtuen. 

Mikä on eWOM?

Electronic-word-of-mouth, eWOM voidaan määritellä olevan 

Positiivinen tai negatiivinen väittämä jonka on tehnyt potentiaalinen, nykyinen tai entinen asiakas liittyen tuotteeseen tai yritykseen, ja väittämä joka on laajasti ihmisten tai instituutioiden saavutettavissa internetiä hyödyntäen” – (Henning-Thurau et al., 2004).

eWOM ja digitaalinen asiakaskokemus ovat sidoksissa toisiinsa hyvin vahvasti, sillä verkossa koettujen kokemusten laatu ja luonne vaikuttavat siihen, minkälaista viestiä potentiaalinen, nykyinen tai entinen asiakas tuottaa omien sidosryhmiensä keskuuteen. 

EWOM leviää vaikuttajien kautta

Kyseessä on siis aikainen kosketuspiste, joka voi parhaimmassa tai pahimmassa tapauksessa päättää sen, siirtyykö eWOMille altistunut kuluttaja ostopolullaan kohti seuraavaa kosketuspistettä. WOM ei rajoitu pelkästään omien verkostojen väliseen viestintään ja kokemusten jakamiseen. eWOM leviää kuluttajien keskuudessa sellaisten vertaisten parissa, joihin he kokevat samaistuvansa. Tästä esimerkkinä voidaan käyttää sosiaalisten medioiden vaikuttajia. Julkaisimme aiemmin kattavamman kirjoituksen WOMista sekä eWOMista, ja pääset lukemaan sen tästä. eWOM vaikuttaa merkittävästi kuluttajan ostopäätöksen syntyyn.

Miksi digitaalinen asiakaskokemus on tärkeä?

Hyvän digitaalisen asiakaskokemuksen mahdollistaminen on todella merkittävässä asemassa hyvän eWOMin syntymisessä. Hyvä eWOM on puolestaan kullanarvoista yritysten uusasiakashankinnassa. Yritys ei voi itse vaikuttaa suoranaisesti eWOMin syntyyn, vaan se tulee ansaita. Tämä tuo yrityksille tervettä painetta avata silmät digitaalisen asiakaskokemuksen merkitykselle.

EWOM ja sosiaalinen media

Nykykuluttajan eWOM ei rajoitu hänen omiin verkostoihinsa. Historia tuntee monta tapausta, joissa turhautunut kuluttaja on avannut sanaisen arkkunsa kokemustensa tiimoilta yrityksen sosiaalisen median sivuilla. Tällöin turhautunut kuluttaja on puhutellut yrityksen lisäksi myös sitä seuraavia sidosryhmiä. Vanha sanonta kuuluukin, että huonot uutiset leviävät nopeasti. Siihen vaaditaan paljon, että kuluttaja tulee omaehtoisesti ylistämään saatua kokemusta yrityksen verkkokanaviin. Siihen, että kuluttaja lyttää yrityksen ei taas vaadita kuin yksi epäonnistunut kokemus ostopolun varrella.  

Pinterest
Finnchat Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Finnchat kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Asiakaspalvelu
Markkinointi
Myynti
Viestintä

Erikoisosaaminen

Analytiikka
Webkehitys

Toimialakokemus

Asiantuntijapalvelut

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Toteutustyö
Tuki- ja ylläpitotyö

Omat tagit

Digitaalinen asiakaskokemus
asiakaskokemus
ewom
wom
puskaradio
word-of-mouth

Siirry yrityksen profiiliin Finnchat kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Finnchat - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 3 asiantuntijaa.

Finnchat - Muita referenssejä

Finnchat - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia